İnsanları Etkilemek Ve İkna Etmek| Hikayelerin Gücü

book-glasses


Merhaba insanlar. Diğer insanları etkilemek isteyebilirsiniz, bunu nasıl ve neden yapacağınızı anlatmaya çalışacağım. En azından nasıl olduğunu nedeni kendinize saklayabilirsiniz.
Öncelikle insanları etkilemekten kastım onlara iyi bir konuşma yaparak kendi tarafınıza çekmek, kendi fikrinizi ve amacınızı iletmek sonucunda da desteklerini almaktır.

Hikayelerin Gücü

Birini ikna etmek istiyorsanız onunla mantık kullanarak konuşmak beklemediğiniz şekilde bir şekilde işe yaramayabilir. İnsanlar hikayeler ile duygusal bağ kurmaktan hoşlanır. Onlara anlatacağınız konunuz ile alakalı bir hikaye onları size daha da yakınlaştıracaktır. Tutkunuzu ve heyecanınızı insanlarla paylaşın, onları da heyecanlandırın ve sizinle birlikte olmalarını sağlayın.

Aristoteles'e göre ikna bileşenleri 3 ana kısımdan oluşur.
  • Ethos (Güvenilirlik)
  • Logos (Kanır ve veriler)
  • Pathos (Duygulara hitap) 
Aristoteles bunlara inanırdı. Bizler; başarılarına, sıfatlarına, deneyimlerine vb. saygı duyduğumuz insanlarla hemfikir olmaya eğilim gösteririz. Logos, mantık, veriler ve istatistik aracılığı ile ikna aracıdır. Pathos duygulara hitap etme eylemidir.

Dünya'nın en büyük doğruları, genellikle büyüleyici hikayelerde saklanmıştır. - Dale Carnegie

Araştırmacılar, hikayeler duyduğumuzda beynimizi daha aktif kullandığımızı keşfetmiştir. Powerpoint slaytı, beynin, sözcükleri anlama dönüştürdüğümüz dil işleme merkezini aktive eder. Hikayeler ise daha fazlasını yapar bütün beyni kullanıp dil, duyusal, görsel ve motor alanlarını harekete geçirir. En iyi konuşmacılara bakın hikayelerini tutkuları ve duyguları ile süslüyorlar insanların istediğide bu zaten.

İyi Bir Hikaye Anlatıcısı Nasıl Olur? Adlı yazıma bakmak isteyebilirsiniz.




Kaynak: Ted gibi konuş
Tags

Yorum Gönder

4Yorumlar
  1. selamlar sitenize ilk defa denk geldim takibe aldım sizi karşılıklı ziyaretler yapabiliriz artık ^_^

    YanıtlaSil
  2. Paylaşımlarınızı severek takip etmeye çalışıyorum daha nice paylaşımlarınız olur inşaallah...Sıkılmadan dirayetle :)...Selam ve Dua ile...

    Selam ziyareti :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağolun, bende devam etmek istiyorum ve sorun olmassa böyle gidecek.

      Sil
Yorum Gönder