Ön Yargıyı Yıkabilecek Kadar Güçlü Olmak

prejudice

 

 

Ön Yargıyı Yıkabilmek

Ön yargının ne olduğu ile başlayalım. Ön yargı bir şey yada biri  hakkında yeterli bilgiye sahip olmada, kulaktan dolma, bireyin veya bir şeyin birkaç özelliğine dayandırarak yargılamaktır. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmaktır.
İnsan denen türün en büyük sorunlarından biridir. Ön yargı ile onu bir kalıba oturtmaya çalışmamızın sebepleri arasında benim açımdan en önemlisi; belirsizlik. Belirsizlikten korktuğumuz için onu kalıplara sokarak sınıflandırmaya çalışıyoruz. Bir şey hakkında ne kadar az şey bilirsek korkumuzda o derece artıyor.

 Günümüzde de etrafımızda, televizyonda, internette pek çok kez şahit olmuşuzdur. Bir kalıp belirlenir kişiye ve hep onunla anılır onun dışına çıkılmasına izin verilmez. Bu yüzden o kişiye karşı sürekli sen şöylesin, sen böylesin denilerek  oraya sabitlemeye çalışılır. Bu herkesin başına gelmiştir.

Herkes "Benim" Gibi Olsun!

Ağırlıklı olarak kendimiz gibi olan insanları severiz, destekleriz ve çevremizde tutarız. Aksi kabul edilmez ve kurtulmaya çalışırız. Sosyal medyada özellikle maruz kalınan bilgi silsilesi insanları sürü gibi davranmaya itiyor. Bilgi silsilesi nedir? Diye soracak olursanız bir şeyi kaynağından öğrenmek yerine onu daha önce öğrenmiş insanların bilgisine güvenerek hareket etmektir.  İnsanlar kalabalığın kabul ettiği bir fikri kabul etme eğilimindedir. Eskiden gayet kullanışlı ve hayatta tutan bir özellik olan bilgi silsilesi eskiden kalma bir alışkanlık ve günümüzde insanların saçma davranışlar sergilemesine sebep oluyor. Sosyal medyada kendimiz gibi insanları takip ederiz bu yüzden herkes bizim gibi düşünüyor yada benim gibi düşünen çok kişi var diye düşünürüz. Fakat objektif bakabilmek ve verileri doğru analiz etmek önemli bu yüzden her kaynaktan her fikirden ve ideolojiden insanlarla iletişim halinde olmalıyız. Biz insanız 3-5 kelime ile ifade edilemeyecek kadar derin canlılarız. Bunu aşarsak ancak  o zaman  ön yargıyı yıkabiliriz.












Yorum Gönder

1Yorumlar
  1. Ön yargıyı yıkmak atomu parçalamaktan daha zordur diye bir tabir vardı sanırım. Gerçekten de 32 yaşında birisi olarak bu lafa kesinlikle katılıyorum. Sorgulayan, eleştiren ve empati yapmayı deneyen her birey ön yargılarından arınmaya hazırdır ve doğruyu bulacaktır.

    YanıtlaSil
Yorum Gönder