İyi Bir Hikaye Anlatıcısı Nasıl Olur?


murekkep-kalem


 İnsanların  ağzınızdan çıkan her hiçbir kelimeyi kaçırmamak için size kilitlenmesi ve sizi pür dikkat dinlemeleri için yapabilirsiniz. Bu aranan biri olmanızı, akıllarda iyi bir şekilde yer etmenizi ve sizi istenen biri yapabilir.
İyi bir hikaye anlatıcısı olmak ve insanların konuşmalarını yönetmek için gereken  şeyleri sıralayalım.

Örnek vermek

Anlattığınız şey için örnek verebiliyor olmanız gerekiyor. Örnek veremezseniz bu insanların kopmasına ve sizi sıkıcı bulmalarına yol açabilir. Örnek verebilmek için iyi bir gözlemci veya okuyucu olmanız gerekiyor ki kitap okuyun bu önemli size birçok faydası dokunacaktır.

 Abartmayın

 Hikayelerinizi anlatırken olabildiğince sade bir şekilde anlatın, siz anlatırken insanlar bunu abarttığınızı düşünmemeli, çok aşağılamayın, çok yukarı çıkarmayın objektif olun.

Duygusal etki

Anlatacağını hikaye her ne olursa olsun karşı tarafta hangi duygu olursa olsun birini oluşturmalı. Anlatımınıza duygu yüklemelisiniz.

Kısa ve öz olun

Anlatacağınız hikayenin özünü bulun. Kısa ve öz iyidir, muhtemelen duymuşsunuzdur zaten. Hikayenin özünü bulduktan sonra araya duyguyu serpiştirin insanları peşinizden sürükleyin.


İfadeler, tonlama, mimikler ve hareketler

Hikayenizi anlatırken mimiklerinizi ve ifadeleriniz iyi kullanmalısınız, bunun yanında tonlama ve hareketlerinizi de oturtursanız harika olur. Eliniz insanlara baksın, onları hikayelerine dahil edin soru sorun, onlara yaşadıklarını hissettirin.

Kanıtlanabilir olmalı

Anlattıklarınız için referans veya kanıt gösterebileceğiniz şeyler olmalı. Kulaktan dolma şehir efsaneleri, saçma sapan hiçbir gerçekliği olmayan şeylerden uzak durun. Tekrardan kaçının ve herkesin bildiği şeyleri anlatmayın.

Giriş ve çıkış

Hikayelerinizi anlatırken kesin bir dil kullanmayın insanlar hayal etsin çünkü hayal etmelerini sağlarsanız kendileri istedikleri şekilde hayal ederler ve hoşlarına gider, giriş etkileyici ve ilginç olmalı ki sizi dinlemeye başlasınlar, çıkış kısmında ise vurucu olun birden bitirin ve sessizlik içinde insanların sizin hikayeniz hakkında olan konuşmalarını dinleyin.





Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)