Franz Kafka - Babaya Mektup

babaya-mektup


Franz Kafka 3 temmuz 1883'te Prag'da doğmuştur. Hukuk okumuş, akşamları yazarken 1923'de kendini tamamen yazarlığa adamıştır. Kafka kısa süre sonra tüberkülozdan ölmüştür. Yazdıklarının büyük bölümü arkadaşı Max Brod tarafından yayımlanmıştır.

Babaya mektup, Kafka'nın babasına yazmıştır fakat babasına gönderememiştir.
Mektupta babası ile olan ilişkisinden ve hayatından bahsettiğinden yazara ait bir çok şey hakkında bilgi sahibi olabiliyoruz. Babası yüzünden yaşadığı özgüven sorununa ve bunu insanlar ile ilişkilerine nasıl yansıttığını. Babasının onun üzerinde kurduğu baskıyı ve alay edip, hor görüp, küçümseyerek ona verdiği zararı görüyorsunuz. Babası kendisine benzemeyen herkesle recide ederek, küçümseyerek konuştuğu için babası karşısında kendini savunamamış ne yaparsa yapsın asla babasının desteğini göremeyeceğini düşünmüştür. Bir çocuğun gözünden babası tarafından ekilmiş korku tohumlarının nasıl büyüdüğünü görüyoruz...

 Şu an bile benzer şekilde davranan baskıcı, otoriter ve ilgisiz babalar oldukça fazla. Bir çocuğun sorunun sırf küçük olduğu onun gibi davranmadığı için duygusal şiddete maruz bırakarak üzücü  durumlara sebep olabiliyorlar.

Kitabı tavsiye ederim, umarım birçok kişi okur  ve en azından  bunun hakkında bir fikirleri olur. Daha iyi ebeveynler olmalarına katkı sağlar.


Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)