Erteleme Tetikleyicileri: Ertelemenizin Sekiz Nedeni

 

erteleme

Erteleme Tetikleyicileri: Ertelemenizin Sekiz Nedeni 

 

Verimlilik sistemleri genellikle işin nasıl yapılacağına odaklanır. Ancak, ilk etapta işi yapmak için neden mücadele ettiğimizi anlamak çok önemlidir. Çoğu zaman, erteleme tetikleyicilerimiz rasyonel olmaktan çok duygusaldır ve bu da onları nesnel bir şekilde analiz etmeyi zorlaştırır. En yaygın tetikleyicileri öğrenmek, onları tanımlamaya ve azaltmaya yardımcı olabilir. 

Carleton Üniversitesi Psikoloji Bölümünde Doçent olan Erteleme Bulmacasını Çözmek ve Prokrastineyşın kitabının yazarı Tim Pychyl, ertelemeyi "yapmak istemediğimiz bir şeye karşı tamamen içgüdüsel, duygusal bir tepki" olarak tanımlar. Bir göreve karşı duygusal isteksizlik ne kadar yüksek olursa, erteleme olasılığımız o kadar artar. Ve bu isteksizliğin birçok kaynağı olabilir. 

Neden Erteliyorsun 

Tüm erteleme tetikleyicileri aynı anda görünmez. Araştırmacılar bir görevi tamamlamak için geçmemiz gereken dört farklı aşama belirlediler: başlangıç, planlama, eylem ve sonlandırma. Başlamaya karar vermemiz, görevi nasıl tamamlayacağımıza karar vermemiz, gerekli adımları uygulamamız ve işin ne zaman biteceğini tanımlamamız gerekiyor.

Ertelemenin ilk dört tetikleyicisi, bir görevi tamamlamanın tüm aşamalarında ortaya çıkma eğilimi gösterirken, diğer dördü, işe başlamaya karar verdikten sonra veya iş başladıktan sonra bile olabilir. 

  1.  Sıkıcı. Bazen, bir görev entelektüel olarak yeterince uyarıcı değildir ve sadece üzerinde çalışma düşüncesiyle bile can sıkıntısı hissederiz. Can sıkıntısı fikri, çoğu zaman bir göreve başlamamızı bile engelleyebilen, son derece güçlü bir erteleme tetikleyicisidir. 
  2. Sinir bozucu. Algılanan hayal kırıklığı, daha yüksek görev isteksizliğine yol açabilir. Rezalet bir çevrimiçi araç kullanarak bir web sitesi tasarlamaya veya yavaş bir İnternet bağlantısıyla bilgi bulmaya çalışıyor olabilirsiniz. Sinir bozucu görevler genellikle kontrol eksikliği ve çaresizlik duygusuyla bağlantılıdır ve bu da ertelemeye neden olabilir.  
  3. Zor. Bazı görevler özünde diğerlerinden daha zordur. Karmaşık bir matematik problemini çözmek, yabancı bir dildeki kelimelerin bir listesini ezberlemek, yeni bir aracın nasıl kullanılacağını bulmak… Zorluk seviyesi ne kadar yüksek olursa, bunun yerine daha kolay ama daha az önemli görevler üzerinde çalışarak erteleme olasılığımız o kadar artar.  
  4. Stresli. Tim Pychyl, “stres, bireyin gerekli hedefe başlamayı geciktirerek ertelemesine neden olarak hedefe ulaşmayı bozar” diye açıklıyor. Stresimiz, dış baskıdan, sahtekarlık sendromundan veya genel olarak kaygıya yatkın olmaktan kaynaklanabilir. Kaynağı ne olursa olsun, stres bir görev üzerinde çalışmaya başlamayı geciktirmemize neden olabilir.  
  5. Belirsizlik. Bir görevi gerçekleştirmek için yapılması gereken iş hakkında net bir fikre sahip olmamız gerekir. Bir yöneticiden gelen belirsiz talimatlar veya ne elde etmeye çalıştığınız konusunda kişisel netlik eksikliği, ertelemenizi tetikleyebilir.  
  6. Planlanmamış. Nihai hedef belli olsa bile, oraya nasıl ulaşacağımızı tam olarak bilemeyebiliriz. Belirsiz görevler ne yapılması gerektiği konusunda net değildir, oysa yapılandırılmamış görevler işin nasıl yapılması gerektiği konusunda net değildir. Her ikisinin de göreve karşı isteksizliğimizi arttırması muhtemeldir.  
  7. Karşılıksız olması. Bazı görevler içsel ödüllerden yoksun olabilir. Örneğin, uzun bir rapor üzerinde çalışmak ve herhangi bir geri bildirim veya takdir alamamak ödüllendirici olmayabilir. Bu görevlerden kaçınma eğilimindeyiz çünkü çalışmamızın karşılığında bir şey alacağımızı düşünmüyoruz.  
  8. Anlamsız. Bir görevin kişisel anlamı olmadığında erteleme olasılığımız daha yüksektir. Tabii ki, hangi görevlerin anlamlı olduğu bir kişiden diğerine değişecektir. Masanızı temizlemek, kendinizi düzenli bir insan olarak gördüğünüz ve iş yerinde daha rahat hissetmenizi sağlayacağını bildiğiniz için öz kimliğinizle bağlantılı olabilirken, başka biri bunu anlamsız bir görev olarak görebilir. Bir görevde kişisel bir anlam bulamadığımızda erteleme ortaya çıkabilir - bu, çalışmaya başladıktan sonra bile olabilir.

Tüm bu tetikleyicilerle tek ve aynı görevde karşılaşmak oldukça nadirdir, ancak çoğu zaman ertelemeye yol açabilecek nedenlerin bir kombinasyonu vardır. Ancak umutsuzluğa kapılmayın: yapmak istediğiniz işi yapabilmek için bu tetikleyicilerle başa çıkmanın yolları vardır. 

 

Erteleme Tetikleyicilerinizi Nasıl Yönetirsiniz? 

Erteleme, kabul edildiğinde ve yönetildiğinde kötü değildir: bir şeylerin yanlış olduğunun bir işaretidir ve bir göreve yaklaşma şeklinizi değiştirmeniz gerekir. Erteleme tetikleyicilerinizle başa çıkmanın üç basit yolu vardır. 

  • Ertelemenizin kaynağını düşünün. Ertelemenizin üstesinden gelmeye çalışmadan önce, ilk etapta neden ertelediğinizi anlamaya çaılışmalısınız. Çoğu zaman, yapmaktan korktuğunuz görevler herhangi bir olumsuz sonuç olmaksızın terk edilebilir veya devredilebilir. Hangi görevlerin acil ve önemli, önemli ama acil değil, acil ama önemli değil veya ne acil ne de önemli olduğunu tanımlamak için Eisenhower Matrisini kullanın. Kişisel ertelemelerinizi yalnızca acil ve önemli olanlarla aşmaya çalışın. 
  • Direnç seviyelerinize uyum sağlayın. Bir görev üzerinde üç saat çalışmak, asla tırmanamayacağınız bir dağ gibi mi hissettiriyor? Parçalara ayırarak görevi daha yönetilebilir hale getirin. Çoğu zaman, başlangıç aşaması en zorudur. Sadece başlamanız gerekiyor. Başlamak için kendinizle konuşarak beyninizi kandırmak için On Dakika Kuralını uygulayın. 
  • Erteleme tetikleyicilerinizi tersine çevirin. Ertelemeyi durdurmak için her erteleme tetikleyicisi tersine çevrilebilir. Bir görev sıkıcıysa, onu daha eğlenceli hale getirmeye çalışın; bir görev zorsa, size yardım edecek birini bulun; bir görev ödüllendirici değilse, onu tamamladıktan sonra kendinizi şımartın. Belirsiz veya yapılandırılmamış görevler için belirli bir hedef ve ayrıntılı bir plan tanımlamak için biraz zaman harcayabilirsiniz. Başarmayı ve üretken kalmayı çok daha kolay hale getirecek.

 

Yine, ertelemenin kendisi kötü değildir. Bu, anlaşılması ve ele alınması gereken bir semptomdur. Kendinizi ne zaman ertelerseniz, durumunuza uygun olanları belirlemek için sekiz erteleme tetikleyicisinin listesini gözden geçirin. Ardından, en iyi şekilde nasıl ilerleyeceğinizi bulmak için üç basit stratejiden birini uygulayın. 


Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)