Öğrenmeyi Öğrenmek - Nasıl Öğrenilir?

 

ogrenciler-ogreniyor

Nasıl Öğrenileceğini Öğrenmek

Nasıl öğrenileceğini öğrenmek bir meta beceridir. Sık sık yeni kavramları alıp ustalaşması gereken herkes için kritik bir beceridir.

Neyin öğrenildiğini ve hafızamızın nasıl çalıştığını anlamak, belirli tekniklerin neden işe yaradığını ve teknikleri nasıl kullanacağınızı ve kendi yararınıza nasıl uyarlayacağınızı anlamanıza yardımcı olacaktır.

Öğrenme Becerileri Ve Neden Öğrenmeyi Öğrenmelisin

Nasıl öğrenileceğini öğrenmek herkes için kritik öneme sahiptir. Çoğumuz değişen dünyayla başa çıkmak ve tonlarca yeni bilgiyi nasıl yöneteceğimizi öğrenmek zorundayız.

Bununla birlikte, öğrenme yöntemlerinin çoğu modası geçmiş ve ideal olmaktan uzaktır. Bize neleri öğrenip öğrenmediğimizi göstermek için geri bildirim sağlamayan yeniden okuma ve vurgulama öğreniyormuş ilizyonu yaratabilir.


Neden Öğrenmeyi Öğrenmelisiniz? Öğrenmeyi öğrenmenizin temel nedenleri şunlardır: 

Öğrenmenin neden iyi gitmediğini keşfedersiniz. Kendi öğrenme tarzınızı bulursunuz.

Öğrenme için işe yarayan en etkili tekniklerin neler olduğunu bilebilirsiniz. Sadece tekniklerin değil yaşam tarzı faktörlerinin hafızamız üzerindeki etkilerinin farkına varırsınız.

Basitçe öğrenmeyi öğrenmek size, yeni bir konsepte maruz kalınca uzun vadeli yeni nörolojik bağlantılar oluşturmayı kolaylaştırır ve buna hafıza denir.

Odaklanmış Ve Dağınık Mod

zihin

Odaklanmış ve dağınık modlar, bağlantıları nasıl geliştirdiğimize, detaylandırdığımıza, derinleştirdiğimize ve genişlettiğimize ilişkin iki model sağlar. Her iki yöntem de önemlidir.


  • Odaklanmış öğrenme modu, ilgili kavramları yığın adı verilen bir birimde bir araya getirmekle ilgilidir.
  •  Dağınık öğrenme modu, farklı alanlarda genel fikirleri birbirine bağlayan daha geniş bir ağ aracılığıyla çalışır. Bu dağınık modu uyurken, egzersiz yaparken veya hayal kurarken kullanırız.

Aralıklı Tekrarlama

Aralıklı tekrar, yeni kavramları birbirinden uzaklaşan aralıklarla gözden geçirme fikrini tanımlar.

Örneğin, sabah bir kavramı öğrenmek, 8 saat sonra gözden geçirmek ve ertesi gün tekrar kontrol etmek. 3-4 gün aradan sonra incelemek ardından bir hafta, bir ay ve birkaç ay sonra tekrar etmek diye dağılır.

Öğrenmek İçin Uyumamız Gerekir.

Öğrenmek zordur ve kişisel düzeyde çaba gerektirir. Dikkat ve fiziksel enerji gerektirir.


  • Öğrenmeye başladığınızda, bu bilgiyi kısa süreli belleğinize getirmeye özen göstermeniz gerekir. Uyku eksikliği, dikkat etmeyi zorlaştırabilir. 
  •  Uyuduğunuzda, kısa süreli anılar, uzun süreli depolama için beyinde farklı bir bölgeye taşınır. Beyniniz daha sonra bilgileri birleştirir ve hangi bilgilerin unutulacağını seçer.

Yukarıdan Aşağıya Ve Aşağıdan Yukarıya Öğrenme

Yukarıdan aşağıya öğrenme büyük resmi anlamaktır. Bilgilerin nasıl bir araya geldiğini anlamak için ana fikirleri büyük resim haritasına koymanıza olanak tanır.

"Yığma" olarak adlandırılan aşağıdan yukarıya öğrenme, anlam veya kullanım yoluyla birbirine bağlanan bilgi parçalarını tanımlar. Öğrenmenin çoğu, bu parçaların yeterli bir deposunu geliştirmek ile olur.

ogrenmek

Dağınık Ve Odaklanmış Öğrenmeyi Birleştirin

Yaygın ve odaklanmış öğrenmeden yararlanmak, bir şeyi gerçekten anlamanın anahtarıdır. Odaklanmış model aracılığıyla parçaları öğrenirsiniz ve dağınık düşünme yöntemini kullanarak daha geniş kavramsal haritayı geliştirirsiniz.

İlk önce temel taslağı veya çekirdek yapıyı öğrenin, ardından ayrıntıları doldurun. Örneğin, bir kitap okurken içindekilere (temel yapı) bakın ve materyali tarayın. Ardından, ayrıntıları doldurmak için odaklanmış okumayı kullanın.

Gerileme Nadir Değildir

Beyniniz bir kavramı yeniden eşlediğinden, öğrenme sırasında gerileme veya bloke olma o kadar nadir değildir, bu normaldir.

İleri atlamak yardımcı olabilir. Mola verin, uyuyun ve egzersiz yapın, beyninize parçaları tekrar sıraya koyması için zaman verin.

Öğrenme İçin En Uygun Süreç

Bizi ilgilendiren şeyleri incelememiz gerekiyor; aksi takdirde çok fazla ilerleme kaydetmek zor olacaktır.

Öğrenme son derece kişisel bir süreçtir. Kendinizi ve en iyi nasıl öğreneceğinizi bilmeniz gerekir. Bilimsel olarak en etkili olmasalar bile, sevdiğiniz ve keyif aldığınız kaynakları ve teknikleri kullanın.

 

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)