Feynman Tekniği ile Öğrenmek - Öğrenmeyi Basitleştirmek

 

complex



Feynman Tekniği, potansiyelinizi açığa çıkaran ve sizi derin bir anlayış geliştirmeye zorlayan bir öğrenme yöntemidir.


Richard Feynman, Nobel ödüllü bir fizikçiydi. Ancak gerçek süper gücü, karmaşık konuları başkalarına basit terimlerle açıklama yeteneğiydi. Jargon, belirsiz kelimeler ve karmaşıklığın bir anlayış eksikliğini ortaya koyduğunu fark etti.


Feynman Tekniğinin dört temel adımı vardır:


  •      Öğrenmek istediğiniz bir konsept seçin

  •      12 yaşındaki çocuğa anlat

  •      Yansıtın, İyileştirin ve Basitleştirin

  •      Organize Et ve İncele


Bunları daha ayrıntılı olarak inceleyelim, böylece bugün işe koyabilirsiniz.


İki Tür Bilgi


Feynman, bir şeyi anlamak ile bir şeyin adını bilmek arasındaki farkı anladı ve bu onun başarısının en önemli nedenlerinden biri. Bir şeyin adını bilmekle asla yetinmedi. Daha derin bir düzeyde anlamak istedi.


    Ne düşündüğünü bildiğini ama ifade edemediğini söyleyen kişi genellikle ne düşündüğünü bilmez.

    Mortimer Adler


Feynman Tekniği


Adım 1: Öğrenmek istediğiniz bir konsept seçin.


Hangi konuyu merak ediyorsunuz?


Bir konuyu belirledikten sonra, boş bir sayfa çıkarın. Anlamak istediğiniz konu hakkında bildiğiniz her şeyi bir çocuğa öğretiyormuş gibi yazın.


Konu hakkında daha fazla bilgi edindikçe, sayfanıza ekleyin. İnsanlar genellikle farklı renkte bir kalem kullanmayı yararlı bulur, böylece öğrenmenizin arttığını görebilirsiniz.


Konuyu anladığınızı düşündüğünüzde 2. adıma geçin.


2. Adım: 12 yaşındaki bir çocuğa açıklayın


Artık bir konuyu oldukça iyi anladığınızı düşündüğünüze göre, onu 12 yaşındaki bir çocuğa açıklayın.


Sayfanızı referans olarak kullanın ve herhangi bir jargonu veya karmaşıklığı ortadan kaldırmaya çalışın. Sadece basit kelimeler kullanın. Sadece bir çocuğun anlayabileceği kelimeleri kullanın. (Bunun nasıl yapılacağına dair bir örnek istiyorsanız, Şey Açıklayıcı: Basit Sözcüklerde Karmaşık Şeylere bakın. Kitap, bir şeyleri açıklamak için en yaygın 1.000 kelimeyi kullanır.)


    Herkes bir konuyu karmaşık hale getirebilir, ancak yalnızca anlayan biri basitleştirebilir.


Jargon, anlayış eksikliğimizi gizler. Basit bir dille bir fikri baştan sona yazmaya zorlandığınızda, nerede mücadele ettiğinizi keşfedersiniz… bunun pek mantıklı olmadığı… nerede hüsrana uğradığınız… nerede gerçekten düşündüğünüz kadar iyi anlamadığınızı. Sadece bilginizdeki boşlukları belirleyerek onları doldurabilirsiniz.


3. Adım: Yansıtın, İyileştirin ve Basitleştirin


Konuyu ancak basit terimlerle açıklayabildiğiniz zaman anlarsınız.


    Basit güzeldir.


Yanlışlıkla herhangi bir jargon ödünç almadığınızdan veya karmaşık herhangi bir şeyi abartmadığınızdan emin olmak için notlarınızı gözden geçirin.


Bir çocuğa okur gibi yüksek sesle okuyun. Açıklama yeterince basit değilse veya kafa karıştırıcı geliyorsa, bu, düşünmeniz ve iyileştirmeniz gerektiğinin iyi bir göstergesidir.


Henüz tam olarak anlamadığınız kısımları gözden geçirerek kaynak materyale geri dönün.


Basit bir açıklama bulana kadar tekrarlayın.


4. Adım: Organize Edin ve İnceleyin


Anlayışınızı gerçek dünyada test etmek için başka biri tarafından çalıştırın. Açıklamanız ne kadar etkili oldu? Hangi soruları sordular? Hangi kısımlarda kafaları karıştı?


Anlayışınızdan memnun olduğunuzda, basit bir açıklama ile oluşturduğunuz sayfayı alın ve bir klasöre koyun. Öğrendiğiniz her şey için bu tekniği takip etmek size yılda birkaç kez gözden geçirebileceğiniz, öğrenmeyle dolu bir cilt verir.


***


Dünyanın en başarılı insanları karmaşık konuları alıp dinleyicilere basitçe (ve akılda kalıcı bir şekilde) açıklayabilir.


Bu tekniği anlamak, başkaları tarafından kandırılmaktan korunmanıza yardımcı olabilir. Bir dahaki sefere birinin jargon veya karmaşık terimler kullanarak bir şeyi açıklamasını dinlediğinizde, ondan basit terimlerle açıklamasını isteyin. Sinirlenirlerse, ne hakkında konuştuklarını tam olarak anlamadıklarının bir işaretidir. Yapsalardı, daha iyi açıklayabilirlerdi.


Feynman Tekniği, okumanızı ve akılda tutmanızı güçlendirmeye yönelik 'boş sayfa' yaklaşımımızın temelidir.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)