Avrupa Birliği Bir Arada Kalabilir Mi?



avrupa-birligi

Avrupa Birliği

Avrupa Birliği İngiltere’nin ayrılışından sonra 27 ülkeden oluşan bir birlik halini almıştır. AB dünyanın en iyi 2. Ekonomisine sahip ve 450 milyonluk nüfusu ile dünyanın 3. En büyük ülkesi/birliği.
Avrupa Birliğinin tek kuruluş amacı vardı, barış. Avrupa coğrafyasında ve tarihinde birçok savaşa girişmiş veya savaşlara neden olmuştur.
Almanya ve Fransa arasındaki 100 yıllık savaşlarda milyonlarca ölmüş ve bu nefret o kadar derine işlemiş ki kendi kelimelerini üretmişler: “Erbfeindschaft” anlamı ise nesilden nesle geçen nefret.
2. Dünya savaşından sonra coğrafyadaki yıkım ve şiddetten bıktıkları için istedikleri tek şey askeri güce bağlı olmayan bir barış. Askeri bir barış yerine ekonomik ve politik bağlar ile insanları birbirlerine birleştirip, savaş çıkarma ihtimalini ve düşüncesini bile saçma, uygunsuz ve uygulanamaz olacak şekilde bir birlik kurma kararı aldılar. Bu işe yaradı ve uzun süreli bir barış sağlandı Avrupalılar için bu iyileştirilmiş standartlar, ucuz ulaşım ve iletişim gibi çeşitli avantajlar sağladı. Bu iş birliği sayesinde Avrupa bilim ve teknoloji konusunda dünyadaki birçok yerden daha ileri gitti. Bilimsel gruplar ve topluluklar oluşturup katkı sağladılar ve dünyadaki en fazla bilim insanına sahip olan bir oluşum haline geldiler.

avrupa-haritasi

Kırılma Noktaları

 Özellikle Belçika bu konuda en geri kalan ve iletişim açısından en zayıf ülkedir. Avrupa kurumları sorumlu davranmaya ve şeffaflığa ihtiyaç duymaktadırlar. Bu Belçika üzerinde sağlanamadığı için her sene küçülen bir seçmen katılımına sebep oluyor.
Sonrasında ise yaşanan büyük göçlerin Avrupa’yı kötü etkilemiş ve ne yapacaklarını bilemez duruma getirmiş. Bir kısmı mültecilerin kültür farklılığı yüzünden uyum sağlamayacağını düşündükleri için sıcak bakmazken diğer kısmı mültecilere karşı ırkçı davranmayı bırakırlarsa birleşmenin mümkün olduğunu savunuyor. Avrupa kendini NATO sayesinde koruyor fakat  NATO’yu bırakıp kendileri bir askeri güç oluştururlarsa dünyanın en büyük 3. Askeri gücünü oluşturabilirler.
Her ülkenin kendi sosyal ve ekonomik yasa ve planları olduğu için bu soruna neden olabiliyor ve bunun hakkında ne yapacaklarını tartışıyorlar.
Yunanistan örneğinde görüldüğü gibi birçok ülkenin aynı para birimini kullanması sonucu ekonomisi kötüye gittiğinde durum kötü bir hal alabiliyor.

Avantajlar

Avrupa’nın gelişimindeki en büyük sebeplerden biri olan yardımlar ve birlik içerisindeki avantajlardır.
Avrupa birliğine üye olan zayıf ve altyapısı çok iyi olmayan ülkelere düzenli yardımlar yapılıyor, bölgenin gelişmesi için çeşitli destekler sunuluyor ve iş imkanları yaratılıyor. AB üyeleri kendi aralarında gümrük vergisi olmadan alış-veriş yaptıklarından dolayı komşu ülkelerde iş imkanları sürekli artmaktadır.
İnsanların rahat etmeleri için geniş hak ve özgürlükler bunun yanında iyileştirilmiş sosyal standartlar var.


Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)