El Sıkışmanın Nedeni Ve Doğuşu

handshake

 El Sıkışma Neden Hâlen Devam Ediyor?


El sıkışma demişken mikrop teorisini duymuşşsunuzdur. Her gün ellerimizle bir sürü şeye dokunuyor ve bu etkileşimimizin sonucunda ise ellerimiz her dokunduğu şeyden bana da versene biraz der gibi mikroplar, kir ve buna benzer şeyler alıyor. Bunu çok düşünmeyenler var elbette fakat hijyen takıntısı olan insanlar için zor bir durum karşıdaki el sıkışmak. Sebepleri ise bilinmezlik. Çünkü nereye dokunduğunu, elini ne zaman yıkadığını  bilmiyorlar ve bilmedikleri için korkuyorlar. Hijyen önemli bir unsur otobüse bindiğimde eve yetişir yetişmez ellerimi yıkarım mesela, çünkü onlarca kişi biniyor her gün. El sıkışmak neden devam ediyor ona gelelim. Bu çok eski bir olgu şimdi nasıl doğduğuna gidelim.

El sıkışma eylemi nasıl doğdu?

Eski zamanlarda M.Ö 2500 civarında (Milattan önce) Antik Mısır hiyerogliflerinde el sıkışan insanlar görülüyor bu yüzden orada başladığı düşünülüyor. Peki Mısırlılar neden el sıkışmak istemiş olabilirler? Buna da şöyle bir cevap veriliyor eskiden insanlar birbirlerine tehdit olmadıklarını savaşma, zarar verme, hırsızlık yapma gibi eylemlerde bulunmayacaklarını belirtmek için sağ ellerini birbirlerine gösterip birbirlerinin ellerini sıkarlarmış. Tarih boyunca da şimdiye kadar hâlen devam eden bir olguya dönüşmüş ki aslında üzücü bir durum o zamanlar insanlar belki birbirlerine karşı tehdit oluşturmadıklarını kanıtlamak için el sıkışıyorlardı fakat şu an devam ettiğine göre daha medenileşememişiz.

El sıkışmak yerine farklı alternatifler kullanılabilir aslında örnek verecek olursak bu küçük bir gülümse  eşliğinde hafif bir kafa sallama hareketi veya arkadaşlarımla yaptığım gibi yumruk tokuşturma da olabilir. Hiç olmadı sözlü selam yeter işte illa tensel temas istiyorsunuz diye zorlamayın.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)