Okurken Not Almanın Dengesi

 

papper

 

Not Almanın Dengesi


İçeriği dinlerken not almak kolaydır, çünkü elleriniz serbesttir. Ama bir kitap okurken akışınızı kesintiye uğratır.

Çok fazla not almak, okumayı yavaşlatır. Çok az not almak ise yeterli bilgiyi almanızı engeller.

Not almaya başlamadan önce hedeflerinizi belirleyin.

Dijital vs Kâğıt

Kitabın içeriğini incelemek ve öğrenmek gibi bir amacınız var ise, kâğıt daha iyidir.

Ancak belirli bölümleri kolayca referans almak ise dijital kitaplar daha iyidir. Sayfalarca dolaşmak yerine arama özelliğini kullanarak istediğiniz konuya daha kolay ulaşabilirsiniz.

Tesadüf vs Kontrol

Daha sonra tamamen zevk için rasgele okumalar yapıyorsanız, renkli kalemlerle vurgulamak daha uygun olabilir. Ya da kitabı karalamaktan haz etmiyorsanız küçük yapışkanlı not kağıtları kullanabilirsiniz.

Ancak, yeniden keşfetmek istiyorsanız anahtar fikirlerin bir şemasını hazırlamanız daha iyi olacaktır.

Yaratmak vs Öğrenmek

Eğer bir kitaptan öğrenmek istiyorsanız, notlarınız işinize yarayacaktır. Ancak kendi içeriğinizi oluşturacaksanız, notlarınız daha orijinal olacaktır. Not alın.

 

Okuma Akışını Kesintiye Uğratmadan Temel Fikirleri Yakalayın

Not almak sıkıcılaştırılmamalı, mümkün olduğunca sorunsuz yapılmalıdır.


  • Fiziksel bir kitap okuyorsanız, ana fikirleri veya sorularınızı kenar boşluklarına yazın. Olabildiğince kısa tutmaya çalışın. E-kitap okuyorsanız, temel kısımları vurgulayabilirsiniz, ipucu oluşturacak ve çağrışım yapacak birkaç kelime yazabilirsiniz.
  • Amacınız gelecekte notlarınızı öğrenmek veya referans almaksa, her bölümün sonunda fikirleriniz metinden ayrı olarak harmanlamak isteyebilirsiniz. Bu, kitabın iç kapağında veya anahtar fikirleri ilgili sayfa numaralarıyla yeniden yazdığınız ayrı bir içindekiler kartı da yapılabilir.


Bu fikirleri bir not alma sistemine aktarmak, fikirlerin birbirine bağlanmasını sağlamak çalışmalarını okuduğunuz yazarlar arasında bir diyalog oluşturmanın bir yoludur. Bunu zihin haritalarıyla harmanlayarak harika şablonlar oluşturabilirsiniz

 

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)