Özgüven - Düşünceni Eyleme Dönüştür

 

agaclar

Özgüven Nedir

Kıymetli, çabaya değer ve yetenekli olduğunuza olan inancınızdır. Bu özelliklerinize iyimserliği ekleyin ve bunlardan güç alarak cesur davranın, düşündüklerinizi eyleme dönüştürün. İşte bu Özgüvendir.


 

Özgüven nerden gelir? Özgüveni etkileyen pek çok faktör vardır. Bunlardan ilki genlerdir. Genler beyindeki nörokimyasalların dengesini belirler. Bir diğeri ise size nasıl davranıldığıdır. Çevrenizdeki sosyal baskılardır. Üçüncü ve sonuncusu ise, yaptığınız seçimler, aldığınız riskler, yenilgilere ve engellere nasıl cevap verdiğiniz, bunları nasıl yorumladığınız ile ilgilidir. Bu üç faktörü birbirinden tamamen ayırmak pek mümkün değildir fakat seçimlerimiz özgüvenimizin gelişiminde baş roldedir.

 

 

  • Hızlı Davran


Kısa vadede özgüven patlaması yaşatacak bir tekniktir. Bir işe koyulduğunuzda onu bitirip başarılı olduğunuzu hayal edin. Enerjik ve hareketli bir müzik dinliyormuş gibi sizi harekete geçirecektir.

  • İlerlemeye ve Yeteneklerinize İnanın


Uzun vadede bir değişim istiyorsanız, yetenekleriniz ve becerileriniz hakkındaki düşünce tarzınızı gözden geçirmelisiniz. Her şey doğuştan bellidir gibi bir kadercilik anlayışını değil, her şeyin kas gibi uğraştıkça geliştirilebileceğinizi düşünün. Bu düşünceler önemli çünkü bir olumsuzlukla karşılaştığınızda nasıl tepki vereceğinizi inançlarınız belirler. Sabit fikirliyseniz, yeteneklerinizin sabitlendiğini düşünüyorsanız bu durum vazgeçmenizi kolaylaştıracaktır. Gelişimci bir fikir yapısına sahipseniz bu zor durum sizin için öğrenmek ve büyümek adına bir fırsata dönüşür. Çalışma ve pratikle beyininiz aradaki bağları geliştirir ve zenginleştirir, ayrıca çalışmalar gösteriyor ki gelişimci zihniyetteki kişiler daha başarılı oluyor ve zorluklarla daha kolay başa çıkıyor.


  • Başarısızlığı Tecrübe Edin

Yüzleşin ve kabul edin başarısız olacak ve kaybedeceksiniz. Harry Potter kitabı yayınevleri tarafından 20 defa reddedildi. Uçağı yapan Wright kardeşler tarihin en başarısız uçuş denemelerini gerçekleştirdiler. Başarısızlığa rağmen yeniden deneyenler farklı stratejiler oluşturup insanlardan tavsiye alıyor, zorluklara daha yapıcı yollar ile yanıt veriyor bu da onları daha donanımlı yapıyor.

 

Kolay olmayacağını bilin, kaybedeceksiniz ve kendinizi motive etmeniz gerekecek, düşeceksiniz kalkıp karşı koymayı öğreneceksiniz, başarana kadar tekrar tekrar deneyip her seferinde farklı bir stratejiyle kendinizi geliştirerek yeniden harekete geçeceksiniz, özgüven budur.

 

 

 

 

 

 

 

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)