Jeanne d'Arc: Avrupa Milliyetçiliğinin Tetiği

jan dark
Jeanne d'Arc heykeli.



Jan Dark (Jeanne d'Arc) 1412-1431 yılları arasında yaşamış. Orta çağ Fransız ordularına komutanlık yapmış asıl hayran olunan tarafı 17 yaşında Fransa’nın köyünden gelmiş genç bir kadının orduların komutasını eline almasıydı. İngilizlere karşı Fransa’ya şaşırtıcı zaferler kazandırmış ardından İngilizler tarafından yakalandı, sapkınlıkla suçlandı ve kazığa bağlanarak yakıldı. Jan’ın cesaretinden etkilenen Fransızlar ingilizler’i topraklarından attılar. Bu genç kadın hafızalarda Fransa’nın sembolü ve ulusal bir kahraman olarak yer kazandı.

Avrupa kralları, özellikler orta çağdaki İngiliz ve Fransızlar arasındaki savaşlar o hayatın daimi bir özelliği gibiydi. Jan iki ülke arasında 116 yıldır süren ve ara sıra tekrarlanan çatışmaların içinde doğmuştu. Yüzyıl savaşlarının tam ortasındaydı. Savaş Avrupa'yı yöneten açgözlü feodal baronlar için para demekti ve savaşın bitmesini istemiyorlardı. Asiller toprak istedi ve savaş bunu almanın kolay yoluydu. Jan ailesi gibi hükümdar ile akrabalık bağı bulunmayan ve ulusal sınırları olmayan, kıtanın yerel halkı sürekli savaşlar yüzünden hareket halindeydi. Jan’ın doğumu ile bu durum değişmişti. İngilizlere karşı çıkan Jan’ın hareketi Avrupa milliyetçiliğinin ilk örneklerinden biri oldu.

jeanneJan için Fransa, sadece bir sınır ya da asillerin mülkiyeti değildi. Vatansever bir his ile bağlı olduğu ülkesiydi orası. Jan Tanrı’nın ondan İngilizleri Fransadan çıkarmasını istediğini iddia etti. İngiliz ve Fransız soyluları arasındaki bu toprak kavgası daha sonra milletler savaşına dönüştü. Bunun sonucunda gelecekteki Avrupa feodal kralları hem vatanseverliği hem de onun kötü ikizi olan ırkçılığı kullanarak ayrı kültürel kimliklere sahip ulus devletlere evrildiler.

Jan’ın 1431 de İngilizler tarafından yakalandıktan sonra onun için uydurdukları sapkınlık suçuyla idam edildi. Papa sonraları bu suçlamaları geri çekti. 1920 de Katolik kilisesi’nin azizesi ilan edildi.







 2. Dünya savaşında Fransız direnişi yeraltı savaşçıları Jan’ın amblemi olan larraine hacını kendi sembolleri olarak benimsediler.


Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)