Tarihin Bilinen İlk Rüşvet Olayı


bribe


Sümerler bildiğimiz üzere tarihte yazıyı icat edip kullanan ilk halktır. Geliştirmiş oldukları çivi yazısı sayesinde günümüzden binlerde yıl öncesine ait olaylara dair bilgiyi aktarmakta, bu bilgilerin en dikkat çekici olanlarından biri ise tarihteki ilk rüşvet olayıdır. Olay öğrenci ve onun öğretmeni arasında geçmektedir.

Olayın gelişimi ise şöyledir: Tablet evinde(Sınıf/okul) bir öğrenci, öğretmeni ile bazı sorunlar yaşadığı için sürekli ceza almaktadır. Bu cezalardan bıkan öğrenci, durumu babasına anlatır ve babasına bazı tavsiyelerde bulunur. Bu tavsiyeler arasında öğretmenin eve davet edilip çeşitli ikramlar sunmak ve diğer babaların yaptığı gibi ona bir yüzük hediye edilmesi de vardır.
Baba, oğlunun tavsiyelerine uyar, öğretmeni eve davet edip, evin en güzel yerine oturtur.  Ona ikramlarda bulunur, güzel elbiseler verir ve öğrencinin babası öğretmene bir yüzük hediye eder.
Öğrenci öğretmenin babasının yanında tablet evinde öğrendiklerinin gösterir. Aldığı hediyeler ve gösterilen ilgiden memnun kalan öğretmen öğrencisine hitaben: "Ey delikanlı benim sözlerimi tuttuğun, onlara karşı gelmediğin için, yazı sanatının en yüksek noktasına ulaşasın, arkadaşların arasında lider olasın..." diyerek güzel dileklerini iletir. Bu davet ve hediye edilen yüzük, tarihin ilk rüşvet olayı olarak kayıtlara geçmiştir. Bu olay okul tarafından öğrenilince incelenmeye başlanır. Tarihin kayıtlara geçmiş bilinen ilk rüşvet olayı budur.
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)