Karadeniz Adı Nereden Geliyor


black-sea

Arapların "Bahr-i Esved", Rusların "Kızarne More", İngilizlerin "Black Sea", Almanların "Shwarzesmeer", Osmanlıların "Bahr-i Siyah" olarak adlandırdıkları ve bizimde aynı manada kullandığımız "Karadeniz" tüm dillerde "Kara" sıfatıyla betimlenmiştir.

Karadeniz M.Ö 7. yüzyila kadar Yunanlılar tarafından "Pontos Aexinus / dost olmayan deniz" olarak adlandırılmıştır. Bu isimin Karadeniz'e sis ve fırtınaların çokluğu, adaların olmayışı ve ayrıca sığınacak yerlerin az olması sesbebiyle verildiği düşünülmekle beraber Persçe karanlık, muzlim gibi manalar içeren "Ahşaena" dan geldiği sanılmaktadır.
Karadeniz'in Pontos Aexinos olan adı zamanla gemicilik teknolojisinin ilerlemesiyle sahillerde kurulan koloni şehirler sayesinde bu denizin tüm zenginliklerinin antik dünyaya taşınmasına ve "Pontos Euxeinos / Dost deniz" adının verilmesine sebep olmuştur. Ayrıca bütün dillerde kara olarak adlandırılmasında bazı kıyılarının siyah  kumlu olmasının da etkin olduğu söylenir.

Polybios, bu deniz ile ilgili olarak çok önemli bir tespit yapmıştır. Bu tespit denizin akan ırmaklardan gelen alüvyonlarla dolma tehlikesidir.
Zaman içerisinde nehirlerin sürekli olarak taşıdığı alüvyonlarla dolan karadeniz'in, Azak Denizi'nin düştüğü duruma düşmesinin de yakın olduğu vurgulanmaktadır. Azak Denizi ırmakların taşıdığı alüvyonlarla tehlike şekil edecek oranda dolmuş bulunmaktadır. Suyu dünyanın en tatlı denizlerinden biri olan Karadeniz bu özelliğiyle yumurtlama zamanında balıklar için emin bir yer olma özelliği taşımaktadır.


Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)