Ekosistemin En Havalı Canlısı: Köpek Balığı


Ekosistemin en havalı canlılarından biri olan köpek balıkları 400 milyon yıldır nesillerini devam ettirmektedirler. Bu açıdan tıpkı sürüngenler ve kemirgenler gibi hayatta kalma konusunda başarılı canlılardır. Böyle muazzam bir canlı maalesef 400 milyon yıldır sürdürdüğü hayatta kalma savaşını bugünlerde insanların cahil, aptal, umursamaz, açgözlülüğü ve bencilliği yüzünden kaybediyor. 
Yılda 100 milyon köpek balığı avlanıyor!

Megaladon 

12 milyon yıl kadar önce balina avlayarak beslenen megaladon en büyük köpek balığı türüydü neslinin tükenmesinin sebebi tam olarak bilinmese de açlıktan öldüğü düşünülüyor. Güneyin sıcak denizlerinde yaşıyordu, göç etmediği/edemediği için açlıktan  öldü. Balinaların göç ettikleri biliniyor ve megaladon gibi devasa bir canlının açlıktan ölmesini önleyecek kadar yiyecek olmadığı için kaçınılmaz olarak kıtlık baş göstermiş ve sonucunda da bu muazzam büyüklükteki canlı yok olmuştur.


İngilizce "Shark" kelimesi maya dilindeki "xoc" kelimesinden türetilmiştir  kelimenin anlamı "hiddet" demektir.

  • Köpek balıkları birbirlerinin alanlarına saygı duyar, karşılaştıklarında birbirlerinin yolundan çekilirler bu onlar için saygı anlamına gelir.
  • Köpek balıkları sürekli yüzmek zorunda, uyurken bile, aksi halde solunum yapamazlar ve batarlar.
  • Köpek balıklarının kemikleri yoktur. Vücudun tamamı kıkırdaklardan oluşur.
  • Bilinen 395 adet tür köpek balığı vardır.
  • Köpek balıklarının kusursuz bir yapısı vardır. 400 Milyon yıldır çok az sayıda evrim geçirmişlerdir.
  • Köpek balıkları hastalanmayan tek hayvan türü olarak bilinse de hastalanıyor fakat bağışıklık sistemi o kadar gelişmiştir ki çok hızlı bir şekilde iyileşiyor. Ve maalesef bu inanılmaz canlının ilaç yapımında kullanmak üzere avlanmasına sebep oluyor.

kopek-baligi
  •  Köpek balıklarının solungaç sayısı bulunduğu denize göre değişebilir; açık denizlerdeki türlerde  her iki tarafındada 6-7 solungaç bulunuyor iken diğer denizlerde bulunan türlerde 4-5  solungaç bulunuyor.
  • Köpek balığının derisinde suda çok az enerji harcayarak yüzmesini sağlayan küçük dişler bulunuyor. 


shark

  •  Köpek balıkları elektrik akımını hissedebilir. Bu sayede toprağın altında veya mercanda saklanmaya çalışan avlarının kalp atışlarının oluşturduğu akımı hissedebilirler. 
  • Manyetik alan değişimlerini ve basıncı algılayabilir. Sudaki kan kokusunu 3-4 km uzaktan alabilir.




Yararlanılan kaynaklar;
National Geographic
seyler.eksisozluk.com

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)