Her Şeyi Aşırı Düşünmekten Nasıl Vazgeçerim?

 

 Sandalye, Kişi, Saat, Düşünme, Fazla, Uykusuz

 

Aşırı Düşünmek Nedir?

Olan bir şeyi sürekli analiz etmek, bir eylemden pişmanlık duymak veya bir şeyin geleceği hakkında endişelenmek anlamına gelir.

 

Çok fazla düşünmek bir şeyler üretmeyi engeller ve ruh halinizi mahveder.

Aşırı Düşünmek Ve Eyleme Geçmek

Gerçekten bir şeyler yapabileceğiniz bir fikri aşırı düşünüyorsanız, yapabileceğiniz en iyi şey şimdi harekete geçmektir.

 

Aşırı düşünmeye meyilliyiz çünkü başarısızlıktan korkuyoruz. Bu korkuyu yenmek için yapabileceğiniz en iyi şey ise hemen başlamaktır.

 

Her gün tutarlı bir şekilde harekete geçmeye nasıl başlayacağınızı bildiğinizde, aşırı düşünerek daha az erteleyeceksiniz.



  • Yapacağınız önemli işler için başlangıç ve bitiş saatleri ayarlayın.
  • Büyük adımlar atarak, koşarak gitmenize gerek yok, her seferinde küçük adımlar atarak ilerleyebilirsiniz. Her şeyin hızlıca olmasını istemek doğaldır ama süreç nadiren öyle işler.

 

Aşırı Düşünme Döngüsünü Kırın



  • Aşırı düşündüğünüz fikirleri yeniden etiketleyin ve kategorilendirin ("kendinden şüphe duyma", "kaygı", ”güvensizlik” vb.)
  • Deneyiminizi farklı bakış açılarıyla inceleyin ve hatalarınızı tanımlayın.
  • Dikkatinizi önemli olan bölüme yeniden odaklayın.
  • Bilgilerinizi yeni veriler edindikten sonra tekrar değerlendirin.

 

Yıkıcı Düşünce Kalıpları Ve Onlardan Kurtulmak

 

Bu yıkıcı düşünce kalıpları genelde iki türden oluşur. Biri geviş getirme tarzındadır geçmişe yöneliktir. Diğeri ise Sürekli endişe halidir.

 

Geviş getirme tarzında olan düşünce geçmişe yöneliktir: “Keşke istifa etmeseydim, şimdi daha iyi olurdu”, “Onunla bu şekilde konuşmamalıydım”, “ailem bana diğer insanların aileleri kadar destek olmadı.”

 

Sürekli endişe tarzında olan düşünceler ise geleceğe yöneliktir: “Sunumu yaparken kendimi utandıracak bir şey söylemem umarım”, “ne söyleyeceğimi unutur muyum acaba?”

 

Problem çözmeye odaklanın

 

     Sorun üzerinde biraz kontrol sahibi olduğunuz bir konuysa, sorunu nasıl önleyebileceğinizi veya birkaç olası çözümü belirlemek için kendiniz farklı açılardan yaklaşarak çeşitli çözümler arayın.

     Doğal afet gibi üzerinde kontrolünüz olmayan bir şeyse, bununla başa çıkmak için kullanabileceğiniz stratejileri düşünün. Tutumunuz, çabanız ve davranışlarınız gibi kontrol edebileceğiniz şeylere odaklanın.

 

Gününüzü strese hazırlamayı bırakın



  • Gününüzün gidişatını belirleyecek iyi bir başlangıç yapın. (Okuyun veya egzersiz yapın ve ardından günün en önemli görevi ile başlayın). 



  • Tek görev yapın ve düzenli molalar verin. Bu, gün boyunca net bir şekilde odaklanmanıza ve en önemli olanı yapmanıza yardımcı olurken aynı zamanda dinlenmenize de yardımcı olacaktır.



  •  Günlük girdilerinizi ve beyninizi yoran şeyleri, özellikle sosyal medya tüketimini en aza indirin. Aksi takdirde gün ilerledikçe zihninizi karıştıracak.



Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)