Yaratıcı Düşünceyi Geliştirmek: Beyninizi Besleyin

 

creative-thinker
 


 

Yaratıcı Düşünceyi Geliştirme: Beyninizi Besleyin

Yaratıcı olmak yenilik yapmanın ve sorun çözmenin en önemli koşullarından biridir. Yaratıcı olmak ile ilgili sorun yaşadığımızda ise bu sorun çok sinir bozucu oluyor. Biraz çalışma ve birkaç ipucu ile sizde yaratıcı düşünme yeteneğinizi geliştirebilirsiniz. 

 

1.   Beyninizi Besleyin

 

  • Derin bir şekilde okuyun. Yaratıcı olabilmek için işlerin işleyiş şekli hakkında yeterince bilgi sahibi olmanız gerekiyor. Ne kadar çok şey öğrenirseniz perspektifiniz de o aynı oranda gelişir. Farklı fikirler arasında bağlantı kurabilir ve bakış açınızı genişletebilirsiniz.

  • Yalnızca tek çeşit eserler okumayın, pek çok farklı şeyi okuyun ve disiplinler arası bağlantılar kurun.

  • Sadece akademik ve eğitim materyallerine odaklanmak yerine fantastik, bilim kurgu gibi eserleri okumak içinde zaman harcayın.

  • Hakkında hiçbir şey bilmediğiniz konular ile ilgili eserler okuyun, zorlama tuzağına düşmeyin. Kendinizi zorlamak sadece nefret etmenize sebep olur. Haftada bir veya ayda bir kitap okumaya çalışın.

 

2.            İş Birliği Yapın

 

  • Beyninizin bir fikir üzerinde durağan şekilde çalışması, başka insanlar ile beyin fırtınası yapmanız bu durağanlığı bitirip sizi ileriye taşıyacaktır. Çözmeye çalıştığınız problemi veya konuyu anlayan birini bulun. Bu problemi farklı bir bakış açısı ile ele alıp yaratıcı bir çözüm sunmanızı sağlayabilir.

 

3.            İnsanlar ile Konuşun

 

  • Hep aynı tipte insanlar ile konuşmak yerine sürekli farklı tipte farklı ilgi alanlarına sahip farklı işlerle uğraşan insanlar ile konuşun size ne katacaklarını tahmin bile edemezsiniz. Bazen hiç beklemediğiniz bir şey hiç beklemediğiniz bir yerden gelebilir. Bunlar için partiler, topluluk etkinlikleri gibi insanların toplandığı yerleri kullanabilirsiniz.

 

4.            Sizi Zorlamayan ve Yeni Olmayan Zaten Bildiğiniz Faaliyetlerden Uzak Durun

Çoğu zaman rutinler oluşturur ve o rutinlere bağlı kalınır. Harcanan zamanın çoğu bu rutinler için harcanır. Yeni şeyler ile karşılaşmamak beyninizi otomatik pilota alır ve çoğu zaman ne yaptığınızın bile farkında olmazsınız, bu durum sizi düşünmeye zorlamaz ve yaratıcılığınızı öldürür.

 

  • Her zaman izlediğiniz TV programlarından uzak durun, onun yerine belgesel seçin veya değeri olan iyi bir film izleyin.

  • Satranç ve dama gibi strateji gerektiren oyunlar sizi her seferinde daha fazla geliştirecektir. Farklı spor dalları ile ilgilenin.

  • Sizi sıkan ve kısıtlayan insanlar ile ilişkinizi kesin, size bir şeyler katabilecek insanlar ile zaman geçirin.

 

5.            Yaratıcılığınızı Destekleyecek Yerleri Ziyaret Edin

Bazen yaratıcılığı desteklemek için dışardan uyaranlara ihtiyacımız olabilir. Bunun eğlenceli ve ilginç yolları vardır.

 

  • Sanat galerileri, fuarlar ve festivalleri ziyaret edin normalde karşılaşamayacağımız şeyler göreceksiniz, bu sizi düşünmeye sevk edecektir.

  • Konserlere ve müzik festivallerine katılın.

  • Tiyatroya katılın, opera izleyin, müzelere gidin.

  • Halka açık yerlere gidin, konuşmaya veya sunuma katılın.

 

6.            Doğada Zaman Geçirin

İster sahilde yürüyüş yapın ister ormanlık bir alanı gezin veya doğal parklara gidin. Doğanın güzelliği ve uyumu büyük resme bakmanızı sağlayabilir. Daha önce görmediğiniz bağlantılar kurmayı öğrenebilirsiniz.

 

   Bu yazının tamamı 3 bölümdür.

Yaratıcı Düşünceyi Geliştirmek: Beyninizi Besleyin

Yaratıcı Düşünceyi Geliştirmek: Beyninizi Çalıştırın

Yaratıcı Düşünceyi Geliştirmek: Yaratıcı Zamanı ve Mekânı Bulmak


Yorum Gönder

2Yorumlar
  1. paylaşım için teşekkürler 69742156

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, yorumunuz için ben teşekkür ederim.

      Sil
Yorum Gönder