Zihin Geliştirme Yolları (1)


beyin

Zihinsel Gelişim

Ne iş ile uğraşıyor olursanız olun eğer yapıtığınız şeyde iyi olmak istiyorsanız bunun için pratik şarttır. Beynimizi dinç tutmak ve zihinsel hastalıklardan ve unutkanlıktan kurtulmak için iyi olacaktır.
Kullanılmayan organ yavaş yavaş körelir ve yok olur, duymuşsunuzdur bu sözü ve doğruluk payı olduğuna inanıyorum. Zihnimizi geliştirmek için birçok yol mevcut birkaçını anlatmaya geçelim.

Yeni Bir Dil Öğrenin

dunya
Seyahat etmenin ufkumuzu genişlettiği gibi yeni bir dil öğrenmek de ufkumuzu genişletir. Yapılan araştırmalara göre yabancı bir dili iyi öğrenmek beyni yaşlanmaya bağlı hafıza kaybını önlediği görülmüştür. Yabancı bir dilde akıcı konuşamasanız bile akıcı konuşmaya çabalamak konsantrasyonu ve bilgiyi akılda tutma kapasitesini geliştirecektir.

Bahçeyle Uğraşın

bonsai
Bonsai örneği
Birkaç saatliğine mutlu olmak için sarhoş olun, birkaç yıllığına mutlu olmak istiyorsanız evlenin ama eğer hayatınız boyunca mutlu olmak istiyorsanız bahçeyle uğraşacağınız küçük bir alan yaratın. Efsaneler öyle diyor.
İster küçük bir saksıda ister büyük bir arazide, küçük bir tohumdan yetiştirdiğiniz bitkinin büyüdüğünü görmek harika bir his olacaktır. Doğaya dair olan farkındalığınızı da arttıracaktır. Eğer yiyebileceğiniz meyveler veren bitkiler yetiştirirseniz hem faydanıza olmuş olur. Benim size önerim ise iyi bir araştırma yaparak Bonsai ile uğraşmanızdır. Bonsai saksı içinde bitki yetiştirmek olarak çevirilebilir. Kökeni  Çin'dir. Bonsai her bitkiyle yapılabilir bitkiyi saksıda büyüyecek ve küçük kalacak şekilde budayarak yapılıyor farklı teknikleri var araştırmanız yararlı olacaktır.

Hayvan Besleyin

kedi-gozluklu
Evcil hayvan beslemenin kişiye sorumluluk ve sorumluluklarını yerine getirme bilinci kazandırdığı bir gerçek. Hayvanları sevmenin/okşamanın insanı sakinleştirip stresi azalttığı kanıtlanmıştır. Özellikle eğer bir köpeğiniz varsa onu yürüyüşe çıkarmanız gerekeceğinden ister istemez egzersiz yapmış olacaksınız.

Boş Zamanınız Olduğunu Düşünmeyin

savas-beyin
Ne yapsam diye düşünüp durduğunuz zamanları bir şeyleri okuyarak geçirin en azından 10 dakikalığına bile olsa. Sözlük, dergi veya önünüzde gördüğünüz bir kitabı karıştırırken sizi şaşırtabilecek bir şey ile karşılaşabilirsiniz.

Müzik

music
Müzik zihni uyararak harekete geçmesini sağlar, anne karnındayken klasik müzik dinleyen bebeklerin bundan fayda gördüğü kanıtlanmıştır. Dil ve müzikal yapıyı kavramayla ilişkili beyinde bulunan Broca alanında gri hücrelerin artma eğilimi gösterdiği görülmüştür. Çalamasanız bile müzik dinleyerek yapılan egzersizlerin beyine faydalı olduğu kanıtlanmıştır. Beyini ve kalp atışlarını da etkilediği gözlemlenmiştir.

Su

su
Kanımızın neredeyse %85'i sudan oluşur. Besinleri vücutta taşıyan, mikroplarla savaşan, atık maddeleri boşaltan ana taşıma sistemini oluşturur. Su içmemenin  enerji kaybı, yorgunluk ve beyin işlevlerinde olumsuzluk meydana getirdiği etkiden kurtulmak için azar azar su içmek iyi olacaktır. Size tavsiyem kola, çay, kahve ve meyve suyu gibi şeyler  yerine bunları su ile değiştirmenizdir.




Kaynak: Zihin geliştirmenin 101 yolu
Tags

Yorum Gönder

2Yorumlar
  1. Kaleminize sağlık değerli bilgiler vermişsiniz fakat bir madde ya da öneride bulunmak isterim... Anne karnında klasik müziktense Kuran-ı Kerim dinletilmesi daha güzel olur diye düşünüyorum... Naçizane fikrim bu yöndedir... Ve ayrıca Kuran-ı Kerim okumakta hafızayı güçlendirir... Selam ve Dua ile...

    YanıtlaSil
Yorum Gönder