Öğrenilmiş Çaresizlik Nedir? Ve Nasıl Kurtulabiliriz?

sandelyeye-bağlı-at



Öğrenilmiş çaresizlik, bir canlının bir şeyi sürekli deneyip elinde olmayan nedenlerden ötürü başaramadığı zaman gelen sonucun değişmeyeceğine olan inançtır.
Toplumumuz yeniliğe kapalı ve gelenekçi  olduğundan bu konuya aşina olduğumuzu söyleyebiliriz.
Şayet ülkemizi de gözlemlediğimiz zaman bunun gibi birçok öğrenilmiş çaresizlik olaylarını görebiliriz. Şu kişi şunu yapmaya çalıştı olmadı, bu kişi bunu istiyordu uğraştı olmadı, sen bu işi beceremiyorsun gibi sürekli tekrarlanan cümleler insanların cesaretini kırıyor ve bunu yapabilmek için biraz daha deneyip hatalarını görüp aynı hataları yapmamaya özen göstererek başarabileceği halde engelleniyor.

Hayvanlar üzerinde yapılan deneylerden bazıları

Çekirgeler kavanoza koyuluyor ve kavanozun kapağı kapatılıyor. Çekirgeler sürekli zıplıyorlar ardından kavanoz kapağına çarpıp düşüyorlar bir süre sonra sonucun değişmeyeceğini algılıyorlar ve çekirgeler zıplamayı bırakıyor.

Filler turistik amaçlı olarak eğitilirken yavru fillerin ayaklarına zincir bağlanır ve kaçması önlenir. Sürekli zinciri çekiştirip kaçmaya çalışan yavru fil kaçmaya çalıştıkça ayağının zarar görmesi sonucu kaçmayı bırakır filler büyüdüklerinde zinciri kırıp kaçabilecekleri halde artık kaçmayı denemeyi bırakmışlardır.

Köpekle yapılan bir deneyde de kapıyı açıp kapının önüne bir cam konularak köpeğin her dışarı çıkmaya çalıştığında cama çarpması sonucunda cam kapının önünden kaldırıldığında bile köpeğin dışarı çıkmayı reddettiği gözlemlenir.

Öğrenilmiş Çaresizlikten Nasıl Kurtulabiliriz?

Yeniliğe ve değişime açık olmalısınız.

Olumsuz düşüncelere odaklanmayın. Olumsuz düşüncelere  kapılırsanız onlar size geri yansıyacaktır.

Ön yargıdan kurtulun, ön yargı ile ilgili yazımı için Buraya Tıklayın

Son olarak genellemelerden vazgeçin, tüm kadınlar öyledir, tüm erkekler böyledir, böyle insanlar kötüdür, gibi. Herkesin yaşadığı şeyler farklı bunu genelleme yaparak anlamaya çalışırsanız kaybedersiniz.

Bu dahil, bütün genellemeler yanlıştır. - Friedrich Nietzsche





Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)