Sinir Hücreleri Ve Çeşitleri Nelerdir?






Sinir hücreleri, sinir sisteminin işlevlerini gerçekleştirebilmek için diğer tüm hücreler ile birlikte çalışır. Bu işlevlerden bazıları şu şekildedir; bilinç, kavrama,  duyusal algı, hareket, sosyal ilişki gibi işlevlerin üretilmesini, sindirim, solunum, kan dolaşımı gibi işlevlerin de düzenlenmesinde katkısı vardır.

Sinir Hücreleri

Sinir hücreleri 2 bölümden oluşur. Nöronlar ve Gliya, nöronlar sinir hücreleridir, gliya ise sinir hücrelerinin bir arada tutan yapıştırıcı etkisi görür. Birinci kısım merkezi sinir sitemini oluşturur. Merkezi sinir sistemi ise beyin ve omurilikten oluşur. Geriye kalan kısım ise çevresel sinir sistemi olarak adlandırılır ve vücudun her yerine gider. Nöronlar hem merkezi ve çevresel sisteminde bulunur. Gliyal hücreler ise vücudun farklı yerlerinde farklı şekilde bulunabilir.  Bu iki tür hücrede erken gelişim aşamasında embriyonun dış deri yani ektoderm dediğimiz kısımda oluşur. Merkezi sinir sistemindeki nöronlar ve gliyal hücreler çoğunlukla sinir kök hücresinden, çevresel sinir sisteminde bulunanlar nöron ve gliyal hücreler ise çoğunlukla nöral krest hücrelerinden türemektedir.

Sinir Hücrelerinin Yapısı

Nöral ve gliyal hücrelere bakıldığında yapısal olarak bir çok özelliği paylaşırlar. SOMA denilen hücresel bir gövdesi vardır. SOMA'nın içinde hücrenin çekirdeği ve organaller bulunur. Çoğunda SOMA'dan çıkan uzantılar vardır. Bu uzantıların sayısı, uzunluğu ve kalınlığı sinir hücresinin türüne göre değişir, bazılarında dallanmalar  vardır. Diğer bir farklılık ise dallanmaların ucunda bulunan terminallerdir. Nöronların amacı bilgiyi işlemek ve iletmektir. Gliyal hücrelerin amacı ise nöronları desteklemektir. Nöronların ve gliyal hücrelerin pek çok yapısal çeşidi vardır.


Yetişkin bir bireyin sinir sisteminde milyarlarca nöron ve trilyonlarca bağlantı vardır. Gliyal hücrelerin sayısı ise bunlardan da fazladır.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)