Endokrin (Hormon) Sistemi Nedir? | Endokinoloji Hakkında Temel Bilgiler

endokrin
Resim Hormon.gen.tr den alınmıştır.


Endokinoloji Nedir?

Endokinoloji hormonları inceleyen bilim dalıdır. Hormon kelimesinin kökeni ise Antik Yunan'dan gelir uyarmak, harekete geçirmek anlamına gelir.
Hormonlar vücutta üretilip vücudun başka bir yerine bilgi ileten haberciler olarak tanımlayabiliriz. Hormonlar karmaşık yapıya sahip iletişim araçlarıdır. Elimizi kapatarak bir nesneyi tutmak istediğimizde  beyinden çıkan sinyal sinir sistemi aracılığı ile ilgili kası harekete geçirecek bilgiyi gönderirken, hormonlar üretildikleri yerden kana karışarak ilgili yere bilgiyi iletir ve işlevini yerine getirir, bir nevi wifi gibi düşünebiliriz. 

Hormonlar aminoasitlerden türeyen moleküllerdir. Büyüklükleri ise 300 ile 500 Dalton arasındadır. Dalton moleküler kütle birimidir. Yüzlerce aminoasitin birleşiminden oluşan moleküller vardır fakat burada önemli olan şey sinyal gönderebilme özelliğine sahip olmasıdır o zaman hormon olarak kabul edebiliriz.

Hormon Sınıfları

Hormonlarda kendi aralarında alt gruplara ayrılır.

Endokrin: Endokrin hormonları kana karışarak işlevini uzaktan yerine getirebilen hormon sınıfıdır.

Parakrin: Parakrin hormonları  bölgesel bir alana etki eden hormon sınıfıdır. Üretildikleri yere çokta uzak olmayan hormon grubudur. Endokrine göre daha kısa yol kat etmesinin sebebi, üretildiği yere yakın ve hormon alıcısının yüksek yoğunlukta olmasıdır.

Otokrin: En nadir görülen hormon sınıfıdır. Otokrin hormonları üretildikleri veya hemen bitişikteki hücreye etki eden hormonlardır. Otokrin hormonu üretildiği yerde yoğun olarak hormon alıcısı bulunduğundan bu kadar az mesafe kat ediyor.

Not: Endokrin  aslında uzaktaki bölgelere etki eden hormonlara verilen isim,  diğer hormonların ismiyle bilim dalı olmamasının hepsinin Endokinoloji  adı altında toplanmasının sebebi ise ilk keşfedilen olmasıdır.



 

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)