Kitap Okuma Alışkanlığı Kazanmak

kitap


Öncelikle neden kitap okuma alışkanlığı kazanmalısınız, neden kitap okumalısınız bunu öğrenelim. Ardından nasıl okuma alışkanlığı edinebileceğinizi ve sürdüreceğinizi anlatmaya çalışacağım.

Neden Okumalıyız

Kitap okumak insanın sahip olduğu perspektifi genişletir ve daha iyi  bir yerden bakmasını sağlar. Ülkemizde maalesef okuma oranları çok düşük. Buna sebep olarak edinilememiş bir alışkanlık olduğunu söyleyeceğim. Kitap okumak boş zaman etkinliği değildir, bir ihtiyaçtır. Kitap okuyun derken süslü  bir söz bulup sosyal medyada paylaşmak için boş bir okuma yapmanızı kast etmiyorum  elbette paylaşabilirsiniz fakat tek amacınız bu ise, gerçekten üzücü. Okuma eylemi beynimizin sol lobunu yani analitik, objektif, rasyonel düşünce, kişilik değerlerinden ve davranışlardan sorumlu kısımlarını geliştirir.

Okumak farklı dünyalara açılan kapılardır. Yazarların hayatlarına, hikayelerine, anılarına, tecrübelerine, yaşadığı dönemlere ve yaşantılarına tanık olur şahitlik ederiz. Aslında herkesin ulaşabileceği bir lüks. Kitap okumak insanı değerli kılar. Objektif düşünen eleştirel bireyler olmamızı sağlar. Zihni ve hafızayı güçlendirir. Bizi iyi bir dinleyici yapar ve öğrenme isteğimizi körükler.

Kitap Okuma Alışkanlığını Edinmek

Mizah kitapları ile başlayın. Güldürdüğü için hoşunuza gidecektir ve bu yüzden daha çok okumak, elinizden bırakmak istemezsiniz.

Küçük kitaplar ile başlayın küçükten kasıt sayfa sayısı az olan kitaplar. Az olduğu için kolayınıza gelir ve yavaş yavaş büyütürsünüz seçtiğiniz kitapları.

Kitapları bitirmek zorunda değilsiniz arkadaşlar istediğiniz zaman bırakabilirsiniz. Kitap sizi sarmadıysa sizi içine çekmiyorsa, sürüklemiyorsa bırakın o kitabı başka bir kitap seçin.

Hedef belirlemek çok iyi olacaktır. Her hafta 2 kitap bitireceğim. Her ay 5 kitap okuyacağım gibi, kendinize uygun bir hedef belirleyin ve onu uygulamayın, uygulayamadığınızda sonraki ay veya hafta nasıl belirlediyseniz artık oraya 1 kitap daha ekleyin o eksiği tamamlamak için.

Kitap fiyatları konusunda ise size online platformlar üzerinden almanızı öneririm. Kitap fiyatları biraz pahalı olabiliyor ve online siteler yerine sahaflarıda ziyaret edebilirisniz. Kitapların pdf ve e-pub dosyalarını telefonunuza veya bilgisayarınıza indirebilirsiniz o şekilde de okuyabilirsiniz. Bir çok alternatif var kendinize uygun olanı seçin.

Telefonunuza ve bilgisayarınıza okduğunuz kitapları veya okumak istediğiniz kitapların listelerini oluşturabileceğiniz programlar ve siteler var onları kullanabilirsiniz. İstiyorsanız da bir deftere kendinizde yazabilirsiniz.

Size önerim günde minimum 10-15 dakika kitap okumanızdır. Bu sayı zaten siz okudukça doğal olarak artacaktır. Önemli olan okumak için kendinizi ikna etmeniz zaten beyin ona söylenen şekilde çalışır. Eğer siz okuyacağım derseniz kendini ona göre programlar.












Yorum Gönder

1Yorumlar
  1. Bu kadar hızlı tüketime alışmışken kitap okuma alışkanlığı kazanmak ve kazandırmak çok zor. Kişisel gelişim için çok gerekli olsa da başta anne babaların bilinçlenmesi gerekir. Hayal dünyası, kelime dağarcığı, güçlü üslup, hızlı öğrenme gibi avantajlar için kitap okumalıyız. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
Yorum Gönder