Taahhüt Etkisi ve Gücü

social-adaptive


Taahhüt Etkisi Nedir?

Karşıt görüşlülerin tartışmalarının bitmemesi ve verdiğimiz sözlere uymak için hissettiğimiz baskının adı Taahhüt etkisi.
Yapılan bir işi iyi bir şekilde yapabilmek için iyi düşünmeye, teorik bilgilere ve bunların yanında da bolca pratik gereklidir.
Gelelim taahhüt etkisine. Taahhüt etkisi nedir? Taahhüt etkisi topluluk önünde verdiğimiz kararlara ve sözlere uyma baskısının adıdır. Taahhüt etkisine giren biri kendini baskılar ve özgürlüğünü kısıtlar, ancak verdiği sözü yerine getirince bundan kurtulur. Kararınız ve sözünüz herhangi bir kayıt altına girmiş ise yazılı veya sözünüze tanık biri gibi siz de bu etkinin altına girersiniz. Bu yüzden insanlar bir grup veya topluluk içinde verdiği sözlere uymakta daha başarılıdır. Taahhüt etkisini iyi bir amaç için nasıl kullanabilirsiniz? Hedef belirleyip onu herkese anlatarak kendinizi belirlediğiniz hedefe doğru ilerlemek için etkileyebilirsiniz. Örnek olarak haftada 2 kitap bitireceğinizi çevrenizdeki herkesle paylaşabilirsiniz.
Bugün çilekli pastayı severim dediniz diye yarın da çilekli pastayı sevmek zorunda değilsiniz her zaman fikir değiştirme hakkına sahipsiniz.
İki karşıt görüşü ele alalım. Biri A fikri olsun diğeri B bu fikirleri her şeyi ile savunan insanlar olsun. Karşı tarafın ne kadar mantıklı ve objektif kanıtlarla sunarsa sunsun diğer fikri savunanlar fikrinden vazgeçmez. Çünkü onu savunmuştur ve eğer vazgeçerse fikir değiştiren bir dönek olarak görüleceğini düşünür. Bu yanlıştır. İyi düşünen bir insan mantıklı ve objektif veriler ile gelen karşıt görüşlü birinin fikrini kabul eder. Yanlış olduğu kanıtlamış olan bir fikri savunmanın hata olduğunu bilir ve fikir değiştirir. Fikir değiştirmek sizi zayıf, dönek veya benzeri bir şey yapmaz. Daha iyi ve gerçek verilere dayanarak fikir değiştirmek erdemdir. 

Not; Eğer politikacı değilseniz sizde bir şekilde taahhüt etkisinin altına girebilirsiniz.




 Kaynak : Açık Bilim

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)