Sosyal İnşacılık Teorisi

connections

Sosyal İnşacılık Teorisi

Bir şeyi gerçek yapan nedir? O şeye değer vermemiz onu gerçek yapar mı? Gördüğümüz ve deneyimlediğimiz birçok şey aslında kurgudur. Para, ona biçtiğimiz değer kadar kıymetlidir, bunun dışında resimli bir kağıttır. Ulus, devlet, ülke gibi kavramlarda ortak bir tarihi ve ortak biri dili paylaşan topluluklardır.
Aslında her şey hakkında bir fikrimiz var ve her şeyi o perspektiften görüyoruz. Sosyal inşacılık teorisine göre bildiklerimiz aslında tek başına gerçek değil, toplumsal olarak onlara değer vermemiz sonucu gerçekleşmişlerdir. Uluslar, para gibi kurgusal şeyler insanlar olmadan işe yaramazlar.

Kimliğimiz, kim olduğumuz aslında toplumla olan etkileşimler ve toplumun bu etkileşimlere verdiği tepkiler sonucunda oluşur.  Sosyal inşacılık teorisi'nin iki ana başlığı vardır.

Zayıf Sosyal İnşacılık

Muhakkak gerçekler dışında başka hiçbir şeye dayanmadığını savunur. Muhakkak gerçek nedir? Açıklaması zor çünkü başka bir şeyle açıklanamayan bir şeyi açıklamak zor bir durum. Kullandığımız telefon, tablet, bilgisayar gibi cihazları ele alalım. Onları elektrik, atom parçacıklarının hareketi, etkileşimli metal parçalar gibi şeyler sayesinde kullanıyoruz. Bunlar muhakkak gerçekler değildir. Muhakkak gerçek parçacıklarının açıklanmasıdır veya parçacıklarının açıklanmasının açıklanmasıdır. Muhakkak gerçekler, kurgusal gerçeklerden ayrıdır (para, ulus vb.) ve herhangi bir hakikate dayanmaz.

Güçlü Sosyal İnşacılık

Tüm gerçekliğin dil ve sosyal alışkanlıklara bağlı olduğunu ve hiç muhakkak gerçekliğin olmadığını, tüm bilginin sosyal inşa olduğunu savunur. Buna göre fikri ve onu açıklayabilmek için gerekenleri biz oluşturduk ve var olan hiçbir gerçek yok.


Güçlü sosyal inşacılığa karşı yapılan en büyük eleştiri doğal olaylarını toplum üzerindeki etkisini dikkate almamasıdır. Güçlü sosyal inşacılık gerçeği sadece insan düşüncesi üzerinden açıklıyor.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)