Kriptografi Ve Sezar Şifrelemesi


caesar

 Kriptografi Nedir?

 Kriptografi: Bilgin güvenliğini sağlamak amacıyla oluşturulan matematiksel yöntemlerdir.
Kriptografi geçmişte savaşlarda kullanılıyordu, şimdi de iletişimin merkezinde yer alıyor.
3-kisi-kripto
Paint ile çizdiğim resim
Resimde de gördüğünüz üzere gönderdiğini bilginin/verinin/mesajın istenmeyen 3. kişilerin eline geçse bile kullanamamalarını ve öğrenememelerini sağlamak için kriptografiye ihtiyaç duyarız. Kullandığımız iletişim araçlarında da çeşitli şifreleme yöntemleri bulunuyor.
Adını Sezar'dan alan bir kriptografi tekniği vardır.

Sezar Şifrelemesi

 
caesar-kripto

 
Bilinen ilk şifre, bir yer değiştirme parolasıydı ve Sezar tarafından, MÖ 58 tarihinde kullanılmıştı. Adını da aslında buradan alıyor; Sezar şifrelemesi. Sezar askeri mesajlarını her harfin konumunu değiştirerek yolladı. Sonuç olarak  düşman bu mesajlara ulaşsa bile mesaj onlara anlamsız gelecekti. Diyelim ki, 1. kişi ve 2. kişi Sezar şifrelemesi kullanarak etkileşim kurmaya karar verdiler. İlk olarak, kullanacakları kaydırma birimi üstünde daha eskiden anlaşmaları gerekiyor. Diyelim ki 3 diye anlaşmışlar. 1. kişi mesajını şifrelemek amacıyla, orijinal mesajdaki her harfi, 3 birim kaydırmalıdır. Böylece, A, D olur B, E olur C F olur ve bu bu şekilde gider. Bu okunamaz haldeki, şifreli mesaj 2. kişiye saklamadan yollanır. Sonra, 2. kişi her bir harfteki 3 birimlik kaymayı, gerçek mesajı okumak amacıyla geri düzeltir. Şaşırtıcı ama bu kolay şifre, askeri liderler tarafından Sezar'dan sonra yüzyıllar süresince kullanıldı. Zincir en zayıf halkası kadar kuvvetlidir. Şifre kırıcı, mekanik eksiklikleri arar. Yada verileri parça parça bularak, kombinasyonların olasılıklarını daraltmaya çalışır. Kilit kırma ve şifre kırma süreçleri çok benzer. 
 
Sezar şifrelemesinin güçsüz tarafları, 800 sene sonra bir Arap matematikçi El-Kindi tarafından yayınlandı. Mesajın yazıldığı dilin özelliğini kullanarak Sezar parolasını kırmayı buldu. Eğer bir kitaptaki metni tararsanız her harfin belirli bir sıklıkta kullanıldığını göreceksiniz. Mesela, şunlar İngilizcede ki harf sıklıkları. Bunu İngilizcenin parmak izi gibi düşünebilirsiniz. İletişime geçtiğinizde, fark etmeden bu parmak izini bırakırsınız. Bu ipucu, bir şifre kırıcı için en önemli araçlardan biridir. Bu şifreyi kırmak amacıyla, şifrelenmiş mesajdaki her bir harfin kullanılma sıklığını yani frekansını sayıp parmak izinin ne kadar kaydığını kontrol ediyorlar. Mesela şifrelenmiş mesajda H, E yerine en sık sarf edilen harf ise, kaydırma 3'tür. Böylece, gerçek mesajı açığa çıkarmak amacıyla kaydırmayı ters yöne çeviriyorlar. Buna frekans analizi deniyor. Ve bu Sezar parolasına büyük bir vuruş olmuştu.
 
 
sezar-sifrelemesi
 

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)