Atardamarlar ve Toplardamarların Farkı Nedir?



Atardamar Ve Toplardamarlar

Atardamarlar kalpteki temiz kanı vücuda dağıtır ve toplardamarlar ise kirli kanı kalbe geri taşır genel tanı budur. Kirli-temiz ayrımı ise kandaki oksijen seviyesine göre yapılır. İs Kalpten atardamar aracılığı ile çıkan kan oksijen bakımından zengindir. Pulmoner arter ise bir istisnadır. Toplardamarın mavi olmasının sebebi vücudumuzun ışığı yansıtmasıdır. Işık vücudumuza çarptıktan sonra damarlardan geçemediği için geri yansır ve toplardamarlarımız (örnek kollarımızdakiler) mavi olarak gözükür. Kirli kanın mavi olduğu düşüncesi yanlıştır, toplardamarlardaki kan daha koyu kırmızı bir renktir.

Pulmoner Arter (Akciğer Atardamarı)

Pulmoner arter(atardamar) neden istisnadır? Toplardamarın getirdiği kanı akciğerlere taşıyarak kanı tekrar oksijen bakımından zenginleştirir. Kalpten akciğere giden kan tekrar pulmoner ven(toplardamar) ile kalbe  geri gelir ve döngü yeniden başlar.

Basınç Ve Hacim

Eğer kaza esnasında derinden bir kesik oluşursa ve bu kesik atardamara zarar verirse vücuttan çıkan kan yüksek basınçla çıkacağı için fışkırarak çıkar. Yüksek basınçlı olmasının sebebi ise atardamarlarda dolaşan kanın hacmi düşüktür tüm vücuttaki kanın %15'ini oluşturur. Kalbin pompalaması ve hızlıca ulaştırması için öyle olmalıdır. Toplardamarlardaki kan hacmi ise kanımızın %65'ini oluşturur ve yavaş ilerler. Geriye kalan kan ise kalp, kılcal damarlar ve akciğerdedir.


Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)