Kumarbaz (Dostoyevski) - İncelemesi


dostoyevski-kumarbaz



Dostoyevski yayıncısı ile imzaladığı kontrat yüzünden romanını 25 günde bitirir.
Aceleyle yazılmış olmasına karşın gayet güzeldi. Kopmaya yakın anlarda olaylar olup sizi içine çekip devam etmenizi sağlıyor. Olaylar Aleksey İvanoviç tarafından anlatılıyor.
Yaşanan maddi sıkıntıları kimisi kumar oynarak, kimisi miras bekleyerek atlatmaya çalışıyor. Aleksey İvanoviç  romanın baş karakteri, risk almayı seviyor ve bunu hayatının bir parçası haline getirmiş. Rulet masasında yaptığı hesaplamaları ve yaşadığı duyguları anlatırken rulet masası önünüze geliyor.

Önemli olan para kazanmak değil, oyunun kendisi.

Kumarbaz; kumar masasında heyecan, hırs ve karamsarlık benzeri duygularla kumar masasındaki insanları, kazanma hırsı yüzünden doymak bilmeyen insanların her şeylerini  kaybettiklerinde yaşadıklarını ele almış.



"Herhangi bir şeyden olduğu gibi kumar oynamaktan da para kazanılabilir ve ben de kazanmaya bakarım. Hem niçin başka bir şeyden kazanılan para, kumarda kazanılandan üstün olsun? Niçin kumar ticaretten daha kötü olsun? Doğrudur, salona giren yüz kişiden sadece bir tanesi kazanır ama tüm işlerde böyle değil midir bu?" -Dostoyevski

Yorum Gönder

2Yorumlar
  1. Bu cok begenerek okudugum bir kitap.Özellikle kumarda kazandığı anlar çok heyecanli ve 1 solukta bitiyor.Ama kazandigi parayi Pariste bir kadina yedirmesi de karaktere çok sövdüğüm dakikalardı. :) Ayrica bu büyüknine beni çok güldürdü.

    YanıtlaSil
  2. Kumarbaz, Dostoyevski‘nin gençlik yıllarını, tutkulu aşkını ve kumar tutkusunu kaleme aldığı yapıtlarından biridir.

    Dostoyevski’nin parasızlıkla ve kumar düşkünlüğüyle mücadelesini anlatır.

    Kitaptaki en sevdiğim alıntı:

    ❝Başkalarının önünde ezilip büzülmeden, gönlünün dilediği gibi davranmaktan daha güzel bir şey yoktur.❞

    Devamını bloğumda bulabilirsiniz: http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/dostoyevski-kumarbaz-kitap-yorumu/

    YanıtlaSil
Yorum Gönder