Deizm Nedir (?)

versillias

Deizm Nedir?

Deizm yada diğer adıyla yaradancılık:  Yaratıcı bir güce inanan fakat  tüm diğer dinleri reddeden  bir inanç sistemidir.

Deizme göre "Evren nasıl oluştu?" sorusunun  tek mantıklı cevabı Tanrıdır. Bu Tanrı  evreni yaratıp kendi işleyişine bırakmıştır ve hiçbir müdahalede bulunmaz. Deizm diğer dinleri akılcı bir taraftan sorgular ve Tanrı'nın kudretini ve varlığını kanıtlamak için vahiy, mucize, peygamberlere ve kutsal kitaplara ihtiyaç duymaz. Diğer dinlerde olduğu gibi cennet, cehennem, kader, dua, ahiret, şeytan vs... şeylere inanmaz.

Özetle

Dezim; dinsel yola sadece akılla oluşulabileceğini savunan mantık ve doğa kanunlarını esas alan, bu nedenle ilham ve vahiye dayalı dinleri reddeden tek Tanrıcı bir inançtır.

Nasıl Ortaya Çıktı 

Deist düşünce tarzının M.Ö 535  yıllarında ortaya çıktığı düşünülüyor. Avrupa devrimleri deist düşünceye destek vermiş ve benimsemiştir. Özellikle 17. yy da İngiltere de yaygındı. Coğrafi keşifler ile Avrupalıların  diğer kıtaları keşfederek orada da farklı dinlerin olduğunu gördüklerinde kendi dinlerinin de diğer dinler arasından biri olduğunu anladılar. Dolayısıyla hiçbir dinin birbirinden üstün olmadığını birbirlerinden yada doğadan esinlenerek ortaya çıktığını gördüler.


Benim ülkem dünyadır, tüm insanlar benim kardeşimdir, iyiyi ve doğruyu yapmak benim dinimdir.
~ Thomas Paine




Tags

Yorum Gönder

2Yorumlar
  1. Merhabalar yazınız son derece başarılı,blog dünyasında yeniyim hepinizi davet edip bloglarıma bakmanızı tavsiye ederim. Bu arada sizi GFC den takibe aldım banada beklerim. İzlemeyede alırsanız sevinirim.
    cagdasipekk.blogspot.com

    YanıtlaSil
  2. Bilgilendirme için teşekkürler:)

    YanıtlaSil
Yorum Gönder