2020'nin Ocak Ayı | 3. Dünya Savaşı | Korona Virüsü | Kobe Bryant | Deprem | Avustralya Yangını

2020-ocak

2020 Ocak

Evet yeni yıldan itibaren sadece kötü haber aldığımız bir ay oldu ocak ayı. Avustralya yangını, Filipinler'de yanardağ patlaması, Korona virüsü, neredeyse 3. Dünya Savaşı, depremler ve son olarak ocak ayı bizden Koba Bryant'ı da aldı. İyi bir başlangıç sayılmaz açıkçası yılbaşına da karakolda girdik zaten tamamen bir yanlış anlaşılma sonucunda ondan sonra da kişisel olarak eğlendim fakat dünya gündemi için konuşursak gün yüzü görmedik.

Avustralya Yangını 

Avustralya yangını her yıl olan bir şeymiş ama küresel ısınmanın da desteğiyle etkisi arttığından durdurulamayacak seviyeye geldi. Ateşten kaçamayan ve canlı canlı hayvanlar gördüklerim arasında en çok üzüldüğüm şey oldu. İklim değişikliği yangınları daha sık ve şiddetli olmasını sağlıyor. 2019 Eylül ayından beri devam ettiği halde halen durdurulamıyor. Ölen hayvanların sayısının yüz milyonlar ve neredeyse milyara ulaştığa söyleniyor. İnsan hataları ve küresel ısınma ile birlikte bir ülkenin nasıl yandığını gördük.

Korona Virüsü

Korona virüsü Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkıyor. Ortaya çıkış sebebi ise birçok farklı türden hayvanın aynı yerde tutulup virüsün gelişmesi için ideal olanakların sağlamış olması. Virüs insana bulaşacak seviyeye gelince ise evrimine devam edip sürekli gelişiyor son olarak sanırsam kuluçka döneminde bile bulaştığı öğrenildi. Kişi henüz virüs bulaşmış olmasına rağmen semptomları göstermeden başkasına bulaştırabiliyor. Hava yoluyla bulaştığından durdurulması biraz zor en basitinden evde oturup dışarı çıkmasanız bile havalandırma sistemleri sayesinde yanınıza uğrayacaktır. Şu an ölen en genç kişi 30'lu yaşlarında sadece bağışıklık sistemi zayıf kişiler için tehdit oluşturduğu söyleniyor. Virüs tarafından öldürülen insanlar genelde 45 ve üstü yaşlarındalardı ama ne olacağı belli olmaz.

Depremler

Evet ülkemiz deprem kuşağında zaten sürekli duyduğunuz şeyleri söylemek istemiyorum. Merkezi Elazığ olan depremi bende hissettim. Hatay'a kadar ulaştı etkisi hatta Suriye ve Irak'tan da hissedildiğini söylemişlerdi. Depremi durduramayacağımızı biliyoruz ve böyle felaketlerde hemen hemen tüm yetkin kişiler birlik çağrısı yapıyor garip olan bunu söylemek ve öyle davranmak için felaket mi yaşanmalı?

Kobe Bryant

Kobe Bryant sporuyla anıldığında  muhteşem biri. Evet öyle drama yaratıp tecavüzü hatırlatıp üzülmeyin böyle biriydi zaten demeyeceğim. Sporcu olarak birçok insana ilham olmuş harika bir insan öte yandan  başka konularda konuşması istenmiyor. Siz siz olun sisli havada helikopterle gezmeyin.

Neredeyse 3. Dünya Savaşı

Ocağın ilk haftası bitmeden bunun konuşulmaya başlanması üzücü. İran ve ABD arasındaki anlaşmazlığın mağduru ise yine Irak. Birbirlerine tepki göstermek için iki tarafta Irak'a hava saldırılarında bulundu daha ileriye gitmemesi iyi oldu. Kötü olansa radarda tehdit olarak algılandığı için İran tarafından vurulan Ukrayna'ya ait sivil yolcu uçağı.

Bu şekilde giderse sene sonuna herhalde yeni ülke isimleri öğrenmemiz gerekecek.



Yorum Gönder

1Yorumlar
  1. Eylül ayından beridir Avustralya'dayım ve yangınlar burayı aşırı etkiledi. Bazı sabahlar yangın dumanı şehrin tamamını kapladığı için göz gözü görmezdi. Tabi ne yazık ki birçok hayvan da yangınlarda öldü. Ancak şu anda korona ile mücadele var ve geldiğimden beridir ülkenin beli bir türlü doğrulmadı.

    YanıtlaSil
Yorum Gönder