Zaman Öldürülen Arkadaşlıklar

sırtçantalı


Arkadaşların nasıl? Aileler bunu sormayı sever, hatta bazen suçlayacak bir şey olarak bile kullanılabilir. "Arkadaş çevresi yüzünden böyle oldu." İşte buna değineceğim.

Kurduğumuz manevi bağlar bu tür duygusal ilişkiler üzerine kurulur. 

Arkadaşlık

Kadim zamanlarda, atalarımızın avcı toplayıcı olduğu dönemlerde herkes iş arkadaşıydı. Dayanışma içinde hayatta kalmaya çalışıyorlardı çünkü başka yapacak bir şey yoktu. Hayatta kalmak için bir grupta bulunmak birlikte hareket etmek gerekiyordu, bu yüzden başarılı oldular ve nesilleri devam etti. Arkadaşlığın nedeni hayatta kalmayı kolaylaştırmaktı.

Günümüz Arkadaşlıkları

 Günümüzde geçen arkadaşlıklar ise o zamanlardan kalma olan bu duyguyu canlı tutmaya çalışarak fakat bazen yıkıntılara sebep olan bir olguya dönüştü.
Eski zaman diyip eski öyle güzeldi böyle güzeldi diye diye sizi taş devrine götürmeyeceğim korkmayın. Demek istediğim şey bu manevi değer halen güncellenmedi ve günümüze uyarlanmadı. Eski arkadaşlıkların iyi olmasının sebebi kolektif şekilde hareket edip bir arada bir şeyler yapabilmekti, üretebilmekti.

Şu an bir çoğumuz arkadaşlarımızı kafa dağıtmak boş zaman öldürmek için kullanıyoruz. Kafelerde oturup saatlerce çay-kahve veya nargile gibi zımbırtılarla oyalanıyor olabiliriz fakat bu sürecin sonucu iyi olmayacaktır. Hayır, arkadaşlarımızla bunları yapamayız demiyorum fakat bu her buluştuğunuzda zaman öldürme olayı gerçekleşiyorsa daha yapıcı, üretici arkadaşlar edinmeniz gerekebilir.

Arkadaşlarınızı sizinle beraber üretmeye teşvik edin, onlarla yapabileceğiniz bir işiniz olsun ve geliştirin. Ben bunu fark ettiğimden beri öyle yapmaya çalışıyorum, "üretici kişilik bir insanın ulaşabileceği en üst seviyedir" der Eric Fromm abimiz. Sahi sizin arkadaşlarınız nasıl?



Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)