Tapınak Şövalyeleri'nin Sonunu Getiren Olay



templar-knights

 

Tapınak Şövalyeleri olarak bilinen Tapınak Tarikatı 1119'da Kudüs'te kurulmuştu ve kendilerini Kutsal Topraklar'daki Haçlı krallıklarını korumaya adamış Hristiyan şövalye ve din adamlarından oluşuyordu. Tapınak Tarikatı ayrıca yüksek miktarlarda para ve toprak bağışı sayesinde büyük bir kazanç elde ederek Avrupa'nın da ötesinde bir banka olmuştu. Hatta bankacılık sisteminin gelişimini sağlamışlardı.

Fransa kralı 4. Philippe, Tapınak bankacılarına bir servet borçluydu. Borçlarından kurtulmak için Şövalyeler hakkında yolsuzluk dedikodularından yararlandı. 1307 yılının Eylül ayında Fransa'daki krala ait tüm görevlilere, Şövalyelerin toplu tutuklamaları için hazırlanmalarını emretti. Olaylar 13 Ekim patlak verdi. Tarikatın Fransa'daki tüm mensupları tutuklandı ve mallarına el koyuldu. Yakalandıktan sonra Şövalyeler aç bırakıldılar ve işkence gördüler. Baskı altında tutularak tarikata girmek için İsa'yı reddedip resmine tükürdükleri ithamı da dahil olmak üzere tüm üzerlerine atılan sahte suçlamaları kabul etmeye zorlandılar. Sonra çıplak bir şekilde daha kıdemli bir görevlinin önüne çıkarıldılar ve omurgalarından, göbeklerinden, ağızlarından ve kalçalarından öpüldüler. Birçoğu başka tarikat üyeleriyle cinsel ilişki yaşadığını ve putlara taptıklarını kabul etti.

templar-knights
1310 yılının Mayıs ayında tüm suçlamaları reddeden 55 şövalye, Paris'in dışında diri diri yakıldı. 1312 yılında Philippe, papayı şövalyeleri resmi olarak kınamaya ikna etmeyi başardı ve bir zamanlar krallar ve prenseler üzerinde etkileri olan, onlara egemen olan tarikat yok oldu. 1314'te tarikatın büyük üstadı Jacques de Molay, Nötre Dame Katedrali önünde kazığa bağlandı ve yakıldı.

Tapınak şövalyeleri yaşadıkları dönemde bıraktıkları etki sayesinde oyunlar (Assassin's Creed gibi), kitaplar ve filmlere konu olmuşlardır.
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)