Zihin Haritası Nedir?
Zihin haritası bir tür not alma tekniğidir. Anahtar kelimeleri, fikirleri ve ilgi alanları gibi istediğiniz türde şeyleri not alıp kendine göre bir harita oluşturabilirsiniz. Not tutmak değilde daha çok planlama, beyin fırtınası gibi düşünebiliriz aslında. Not aldığınız zaman nereden başlayacağımızı bilmediğimiz ve kararsız kaldığımız zamanlar olabiliyor, zihin haritasında ise ana fikir merkezde yer alıyor ve siz kendi oluştuğunuz yollardan geçerek merkeze gidiyorsunuz, beyninizi en verimli şekilde kullanabileceğiniz grafiksel bir tekniktir.Zihin Haritası Tarihi
Tanımlanmasının tarihi çok uzak olmasa bile kullanımı eski zamanlara kadar uzanıyor sadece ismi yeni konuldu.Tony Buzan tarafından 1970 yıllarında tescillenmiştir. Başlangıç olarak şekiller ve anahtar kelimeler kullanılarak yapılan bir not tutma tekniği olarak ortaya çıkmıştır. Bu not tutma tekniğinin temelini Exeter Üniversitesi'nden Dr. Gordon Howe ve arkadaşlarının yaptığı araştırma sonuçları oluşturmaktadır.
Nasıl Ve Neden Kullanılır?
Öncelikle dikkatinizi toplayamıyorsanız ve sürekli düşünceleriniz arasında kayboluyorsanız bunu önleyecektir, en azından nelerin üzerine düşünmeniz gerektiğini görerek ona odaklanabileceksiniz. Aklınıza gelen fikirleri düşünürken kaybedebiliyor ve kendinizi yetersiz hissediyor olabilirsiniz bu yüzden düşünerek zaman kaybetmek yerine zihin haritası ile şablon oluşturup, aklınıza gelen fikirleri ekleyerek haritayı büyütebilirsiniz.
Zihin haritalarını not tutmak, çözüm üretmek, yazı yazmak, araştırma ve planlama yapmak gibi birçok şekilde kullanabilirsiniz sadece bu şekilde olmak zorunda da değil. Sadece yazı olmak zorunda değil isterseniz resim de kullanabilirsiniz.
Bu yazıyı hazırlamak için ilk başta gördüğünüz haritayı yapmıştım. Bundan önce onu mu yazsam bunu mu yazsam diye düşünürken aradan gelen başka bir şeyle meşgul olup ona odaklanıp gidiyordum. Bu şekilde konuyu/hedefi belirlemek ve harita üzerinden gitmek daha hızlı.
Zihin haritası oluşturabileceğiniz bir sürü uygulama var zaten, kağıt kalem de kullanabilirsiniz ama bence kağıt israfı, uygulama marketine appstore/playstore'e "mind map"
yazarak ücretli ücretsiz bir çok uygulama bulabilirsiniz.